de Espadrille en Cassoulet

De espadrille, een mooi frans product waarbij je meteen in zomerse sferen komt, als tegenstelling plaats ik het recept van de Cassoulet, het winterse stoofpotje uit de Pyreneeën!
De Espadrille

De schoen/ sandaal voor de zomer, afkomstig uit de Pyreneeën en ooit bedoeld als schoeisel voor de boeren uit Catalonië. Hij wordt gemaakt van katoen en de zool van touw. De touwenzool is hét kenmerk van de espadrille. Elke zomer is deze schoen weer een hit en een trend! Tegenwoordig groeien espadrilles in populariteit, voornamelijk in Catalonië en Frankrijk, waar zowel mannen als vrouwen ze dragen tijdens de lente en zomer.

Bekende designers

Ook zijn er espadrilles ontworpen door bekende designers als Donna Karan en Pare Gabia. De zolen van de espadrilles kunnen plat zijn of met een hak. De bovenkant kan eigenlijk van elk materiaal gemaakt worden en kan een open of gesloten teenruimte hebben, open of dichte hiel, het kan een instapper zijn of je kan hem met veters vastmaken aan je enkel. Je kunt duizenden verschillende espadrilles vinden, van goedkope marktschoenen tot espadrilles van top-designers.

Beeld: Pinterest

Cassoulet [stoofpotje uit de pyreneeën]

Ingrediënten

250gr gedroogde witte bonen, 250gr winterpeen, 1 ui in grove stukken, 4el olijfolie, 3 takjes tijm, 1 blaadje laurier, 2 teentjes knoflook

1 kruidnagel, 1 konijnenbout, 1 speklap 100gr, 250gr ribkarbonade, 2 fijne saucijzen, 100ml rode wijn, 400ml blik gepelde tomaten

zout ,peper, 4 sneetjes oud witbrood

Bereiden

1. Spoel de bonen en kook ze ca. 5 min. in ruimrwater op een laag vuur. Zet het vuur uit en laat de bonen ca. 2 uur staan.

2. Maak de winterpeen schoon en snijd hem in stukken. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak de ui op een laag vuur glazig. Voeg de uitgelekte bonen toe met de winterpeen, tijm, laurier, hele teentjes knoflook, kruidnagel en 750 ml water. Laat het geheel half afgedekt ca. 1 uur zachtjes koken. Zeef het bonenmengsel en bewaar het vocht.

3. Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht 160 °C).

4. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan. Bak de konijnenbout rondom aan, neem hem uit de pan en bak vervolgens de speklap, de ribkarbonade en de saucijzen aan. Voeg de wijn en de tomaten toe aan het vlees. Schep het bonenmengsel en het vleesmengsel met de konijnenbout in de cassoule en breng op smaak met zout en peper.

5. Schenk het bonenvocht over de schotel, zodat de bonen bijna onderstaan. Ontkorst het brood, snijd het in kleine blokjes, strooi deze over de schotel en besprenkel met wat olijfolie. Laat de cassoulet afgedekt met aluminiumfolie midden in de oven in ca. 2 uur gaarstoven. Verwijder na 1½ uur van de stooftijd het aluminiumfolie, zodat de bovenkant goudbruin wordt.

Bron: ah.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

Brocanterie de Witte Raaf

Brocante • B&B • Atelier

le Cap Ferret de Sophie Juby

mon Ferret authentique et photogénique, mes adresses trendy, mes coups de coeur.

En Gironde

allerlei informatie over de Gironde streek in Frankrijk

van Franse bodem

Franse producten, Franse hotspots in Nederland

%d bloggers liken dit: