De Franse brasserie en de klassieke Franse uiensoep

 

De Franse brasserie en het recept van de befaamde uiensoep, om in je eigen huis en keuken de allure en sfeer te geven van een echte Franse brasserie. Bon appétit!

Het ontstaan van de brasserie

Het woord brasserie betekent in het Frans letterlijk brouwerij. In 1864 trok Frédéric Bofinger uit de Elzas naar Parijs. Daar opende hij een piepkleine bar waar hij alleen maar bier en zuurkool verkocht. In die tijd vertrokken er veel mensen vanuit de Elzas naar Parijs op zoek naar werk. Het kleine barretje had dus voldoende klandizie.

Door de combinatie van tapbier en de goede kwaliteit van de zuurkool veroverde het kleine stulpje in rap tempo de stad. Het idee kreeg navolging en er ontstonden nog meer brasserieën in de stad Parijs. Later schoten ze als paddestoelen door heel Frankrijk uit de grond en nu is het fenomeen ‘de brasserie’ niet meer weg te denken. Aan het interieur veranderde ook het een en ander van een klein rokershol naar mooie ruime eetzalen met hout, koper, spiegels en veel glas.

Tegenwoordig zijn de brasserieën moderne hotspots waar menig mens gezien wil worden. De populariteit van de brasserie zit hem in het feit dat je er voortreffelijk kunt eten voor een geringe prijs. De brasserieën maken vaak gebruik van lokale producten en voeren ook de gerechten van de desbetreffende streek.

De echte Franse uiensoep

3 reacties op “De Franse brasserie en de klassieke Franse uiensoep”

  1. Ansichtkaarten van Franse bodem | Van Franse bodem Avatar

    […] een beeld aan van Brasserie Lipp te Parijs. Eén van mijn eerste blogs gaat over het ontstaan van dit mooie fenomeen. En natuurlijk moest er een beeld bij van eten, dat werd een beeld van patés. Het verschil tussen […]

    Like

  2. De l’ancien temps! (uit de oude doos) | Van Franse bodem Avatar

    […] streepje. Daarna volgde een blogartikel over de espadrille, de Le Creuset pan, het Opinel mes, de brasserie en het ontstaan van de Michelingids. Ik koppelde in het begin ook aan elk onderwerp/voorwerp een […]

    Like

  3. Mireille den Hartog Avatar

    Dit is op Van Franse bodem herblogden reageerde:

    In de serie OUVERTURE vandaag de herblog over het ontstaan van de brasserie. Een artikel dat zijlings gaat over food & wine. Veel leesplezier

    Like

Plaats een reactie

Welkom op Van Franse bodem, een blog over allerlei leuke dingen op Frans gebied in Nederland. Denk aan Franse producten, films, boeken, restaurants, hotspots, tentoonstellingen en allerlei andere interessante Franse (uitgaan)tips!
Geniet en kom in Franse sferen.

Franse adressen in Nederland

Abonneren

Voer je e-mailadres hieronder in om updates te ontvangen.

Prenons contact

Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven.
Franrkijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben
French food stories
Alles over de Franse keuken