Opinel mes en Croque Monsieur

Mijn Opinel zakmes met blauw heft gaat altijd mee op vakantie maar ook tijdens een zomerse pique-nique, daarom dit simpele recept van een croque voor monsieur & madame, voor een heerlijke buiten brunch of lunch. 

Het Opinel zakmes
Tijdens de industriële revolutie ontwikkelde Joseph Opinel een zakmes. Niet geheel iets nieuws in die tijd maar wel uniek door de vorm van het houten heft, de gebruiksvriendelijkheid en de simpele constructie. Joseph Opinel maakte 12 verschillende maten en nummerde deze, waarbij het cijfer de lengte van het lemmet aangeeft.

Later wordt het mes geregistreerd en krijgt het een trademark. Joseph Opinel koos als embleem voor de gekroonde hand dat refereerd naar de hand van Johannes de Doper en het hertogdom de Savoy. Nadat het mes een grote internationale prijs won werd het mes wereldberoemd, van gewone man tot rijke adel, allemaal gebruikten ze het mes voor gewone klusjes want een Opinel is niet duur en kan overal voor worden gebruikt.

Het lemmet kan zowel uitgeklapt als ingeklapt worden vastgezet door 1 ring te draaien. Het houten heft is er tegenwoordig in allerlei moderne kleurtjes en het lemmet is er nu ook in roestvrijstaal.

Voor meer info over Opinel: www.opinel.com

Tekst: Mireille den Hartog
Beelden: Pinterest

croque voor monsieur & madame
brunch | lunch |  | ca. 20 min.

Straks koken:
Bechamelsaus: Laat 15 g roomboter smelten en uitbruisen (zonder te kleuren). Voeg 1 el bloem toe, roer en laat het mengsel (de roux) ca. 1 min. op laag vuur al omscheppend garen. Voeg ca. 100 ml melk in delen toe en kook het mengsel tot saus. Laat 2 minuten rustig doorkoken (voeg meer vocht toe indien nodig), breng op smaak met peper en zout en neem van het vuur. Verwarm de oven voor op 200ºC en zet de grill aan.

Croque: Leg 4 boterhammen op een bakplaatje, besmeer ze met boter en beleg 2 boterhammen met  plakken ham en plakken Emmentaler kaas op en laat ze onder de grill alvast wat smelten, tot de randen van de boterhammen krokant bakken. Leg de andere boterhammen erop en verdeel de bechamelsaus erover. Bestrooi er wat geraspte Emmentaler kaas over en zet weer onder de grill. Laat de saus kleuren (blijf erbij!). Bak intussen 1 ei voor Madame. Schep het ei op één van de croques en serveer.

Ook lekker: croque met dunne plakjes tomaat op het brood voordat de bechamelsaus erop gaat.

Eet er voor een volledige maaltijd veldsla bij met wat geblancheerde groenten (boontjes, broccoli) en mosterddressing (olijfolie, witte wijnazijn, grove mosterd, lepeltje crème fraîche, peper en zout en gehakte peterselie).

Bron: ztrdg.nl

11 reacties op ‘Opinel mes en Croque Monsieur

  1. Dit is op Van Franse bodem herblogden reageerde:

    OUVERTURE DEEL 1
    De aankomende weken herblog ik een aantal artikelen waar ik mee begonnen ben op mijn blog. Waar ik zeg maar mijn blog mee geopend heb. Vandaar de naam OUVERTURE. Ik herblog deze artikelen omdat ze tijdloos zijn, opnieuw gelezen kunnen worden en omdat het gewoon leuke artikelen zijn om te lezen zodat ze niet in de vergetelheid raken. Oud wordt weer nieuw! Veel leesplezier met deze serie OUVERTURE!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s