Mijn Opinel zakmes met blauw heft gaat altijd mee op vakantie maar ook tijdens een zomerse pique-nique, daarom dit simpele recept van een croque voor monsieur & madame, voor een heerlijke buiten brunch of lunch.
Het Opinel zakmes
Tijdens de industriële revolutie ontwikkelde Joseph Opinel een zakmes. Niet geheel iets nieuws in die tijd maar wel uniek door de vorm van het houten heft, de gebruiksvriendelijkheid en de simpele constructie. Joseph Opinel maakte 12 verschillende maten en nummerde deze, waarbij het cijfer de lengte van het lemmet aangeeft.
Later wordt het mes geregistreerd en krijgt het een trademark. Joseph Opinel koos als embleem voor de gekroonde hand dat refereerd naar de hand van Johannes de Doper en het hertogdom de Savoy. Nadat het mes een grote internationale prijs won werd het mes wereldberoemd, van gewone man tot rijke adel, allemaal gebruikten ze het mes voor gewone klusjes want een Opinel is niet duur en kan overal voor worden gebruikt.
Het lemmet kan zowel uitgeklapt als ingeklapt worden vastgezet door 1 ring te draaien. Het houten heft is er tegenwoordig in allerlei moderne kleurtjes en het lemmet is er nu ook in roestvrijstaal.
Voor meer info over Opinel: www.opinel.com
Tekst: Mireille den Hartog Beelden: Pinterest
croque voor monsieur & madame
brunch | lunch | | ca. 20 min.
Straks koken:
Bechamelsaus: Laat 15 g roomboter smelten en uitbruisen (zonder te kleuren). Voeg 1 el bloem toe, roer en laat het mengsel (de roux) ca. 1 min. op laag vuur al omscheppend garen. Voeg ca. 100 ml melk in delen toe en kook het mengsel tot saus. Laat 2 minuten rustig doorkoken (voeg meer vocht toe indien nodig), breng op smaak met peper en zout en neem van het vuur. Verwarm de oven voor op 200ºC en zet de grill aan.
Croque: Leg 4 boterhammen op een bakplaatje, besmeer ze met boter en beleg 2 boterhammen met plakken ham en plakken Emmentaler kaas op en laat ze onder de grill alvast wat smelten, tot de randen van de boterhammen krokant bakken. Leg de andere boterhammen erop en verdeel de bechamelsaus erover. Bestrooi er wat geraspte Emmentaler kaas over en zet weer onder de grill. Laat de saus kleuren (blijf erbij!). Bak intussen 1 ei voor Madame. Schep het ei op één van de croques en serveer.
Ook lekker: croque met dunne plakjes tomaat op het brood voordat de bechamelsaus erop gaat.
Eet er voor een volledige maaltijd veldsla bij met wat geblancheerde groenten (boontjes, broccoli) en mosterddressing (olijfolie, witte wijnazijn, grove mosterd, lepeltje crème fraîche, peper en zout en gehakte peterselie).
Bron: ztrdg.nl
[…] van FG Food Labs afgelopen woensdag. Daar zag ik natuurlijk de Le Creuset pannen staan maar ook de Opinel messen. Tijdens de opening waren er namelijk allerlei leveranciers aanwezig van onder andere wijn, kaas en […]
LikeLike
[…] mes kan natuurlijk niet uitblijven op mijn blog na de publicatie van een tijdje gelden over het Opinel mes. Het Laguiole mes heeft een wat elegantere uitstraling dan de Opinel, deze is wat robuster. Het ene […]
LikeLike
[…] Laguiole messen collectie die in de etalage lag van de messenwinkel in Bordeaux waar ik een nieuw Opinelmes […]
LikeLike
[…] het verlaten van de beurs kwam ik nog langs de stand die de Opinel messen collectie op een mooie display buiten de stand had staan. Ook hier een aantal noviteiten gezien, […]
LikeLike
[…] over het Bretonse streepje. Daarna volgde een blogartikel over de espadrille, de Le Creuset pan, het Opinel mes, de brasserie en het ontstaan van de Michelingids. Ik koppelde in het begin ook aan elk […]
LikeLike
[…] al die mooie Franse merken die ze hier hebben. Zo hebben ze, hoe kan het ook anders, Le Creuset, Opinel, Laquiole, Mauviel, Magimix, Staub, Peugeot en de Buyer. Bijna allemaal merken die hier op mijn […]
LikeLike
[…] Om het heugelijke feit van het 1-jarige bestaan te vieren, schrijf ik een prijsvraag uit. Een prijsvraag die bestaat uit het beantwoorden van drie vragen. De antwoorden zijn uiteraard te vinden op dit blog. Wat valt er te winnen? Natuurlijk een artikel van Franse bodem, namelijk een Opinelmes nr. 7 met een licht blauw heft. Eén van mijn eerste artikelen op dit blog gaat over het Opinelmes! […]
LikeLike
Dit is op Van Franse bodem herblogden reageerde:
OUVERTURE DEEL 1
De aankomende weken herblog ik een aantal artikelen waar ik mee begonnen ben op mijn blog. Waar ik zeg maar mijn blog mee geopend heb. Vandaar de naam OUVERTURE. Ik herblog deze artikelen omdat ze tijdloos zijn, opnieuw gelezen kunnen worden en omdat het gewoon leuke artikelen zijn om te lezen zodat ze niet in de vergetelheid raken. Oud wordt weer nieuw! Veel leesplezier met deze serie OUVERTURE!
LikeLike
[…] Dus vind jij dat bijvoorbeeld het artikel over Creperie Juffrouw Jacoba of het artikel over het Opinel mes of een ander blogartikel dit plaatsje verdient, zodat het een maand lang ‘Dans le Top’ […]
LikeLike
[…] Over het Opinel mes heb ik al eerder een blogartikel geschreven. Zie hier! […]
LikeLike
[…] die mooie Franse merken die ze hier hebben. Zo hebben ze, hoe kan het ook anders, Le Creuset, Opinel, Laquiole, Mauviel, Magimix, Staub, Peugeot en de Buyer. Bijna allemaal merken die hier op mijn […]
LikeLike