Het Picardie glas en laagjestoetje

duralexnieuw

Ik denk dat iedereen het glaasje wel kent, in het keukenkastje heeft staan of een glaasje wijn eruit gedronken heeft op een terras wel of niet in Frankrijk, het Picardie glas. Dit soort glaasjes zijn ook uitstekend te gebruiken om een toetje in te serveren zoals dit laagjestoetje. Bon Appétit!

Het beroemde en populaire Picardie glas van het merk Duralex.

kaart blog vista3

Het glas is een product van het Franse bedrijf Duralex wat in 1927 is opgericht. Ze maken niet alleen glazen maar ook kommetjes, borden, karaffen en zelf tafels, van glas uiteraard. Het bekendste glas is het Picardie glas wat genoemd is naar de streek waar het vandaan komt. Ze worden gemaakt door middel van een speciaal proces waarbij het glas eerst tot zo’n 600 graden wordt verhit en daarna heel snel weer wordt gekoeld: thermal shock. Dat geeft het glas z’n karakteristieke hardheid en duurzaamheid. Het glas is zo populair geworden omdat het goedkoop, slijtvast en makkelijk stapelbaar is. Daarnaast ligt het lekker in de hand. Het glas wordt zowel in huishoudens als in de horeca erg veel gebruikt en is in meerdere inhoudsmaten verkrijgbaar.

kaart blog vista6

Het negenhoekige wijnglas van Duralex is in 1939 ontwikkeld door ingenieurs waarna het na de Tweede Wereldoorlog tot het standaardassortiment van de Franse horeca ging behoren en het uit groeide tot een symbool voor de Franse keuken. Het voordeel van deze glazen en schalen is tevens het nadeel: ze zijn stevig en makkelijk te stapelen, waardoor het voor importeurs lucratief is ze uit lagelonenlanden te importeren: er past namelijk een ongelooflijke hoeveelheid Picardieglaasjes in een zeecontainer. Het glas is zo veel nagemaakt door andere producenten, dat het bedrijf Duralex er bijna failliet aan is gegaan. Ieder voordeel heeft zijn nadeel!

P1030282

Laagjestoetje in een Bonne Maman jampot of Picardieglas.

Altijd goed, lekker en makkelijk te maken, een toetje in een oude jampot in dit geval van Bonne Maman. Met de deksel erop serveer je het ook leuk. Handig voor de feestdagen, want dit toetje kun je een dag van te voren al maken en lukt altijd.

bonnemamanrecipecakeina

Verkruimel een aantal koekjes bijvoorbeeld Bastognekoekjes of Cantuccini’s, meng deze eventueel met wat gesmolten boter om het een beetje smeuïg te maken. Vervolgens doe je er een laagje jam op, in dit geval is het eigengemaakte aardbeienjam en volg dan met een laagje monchou of mascarpone, deze kun je een beetje mengen met suiker. Maak het toetje eventueel af met verse aardbeien, wat poedersuiker of geroosterde amandelsnippers. Deksel erop, lint of touwtje om de jampot en lepeltje erdoor. Bon Appétit!

8 reacties op “Het Picardie glas en laagjestoetje”

  1. […] van Orléans, bestaat dit jaar 70 jaar. Het bedrijf is met name wereldberoemd geworden door het glas Picardie. Hier schreef ik al eens een blogartikel over. Het glas dat Duralex roem bracht, maar waar ze ook […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: