Ik denk dat iedereen het glaasje wel kent, in het keukenkastje heeft staan of een glaasje wijn eruit gedronken heeft op een terras wel of niet in Frankrijk, het Picardie glas. Dit soort glaasjes zijn ook uitstekend te gebruiken om een toetje in te serveren zoals dit laagjestoetje. Bon Appétit!
Het beroemde en populaire Picardie glas van het merk Duralex.
Het glas is een product van het Franse bedrijf Duralex wat in 1927 is opgericht. Ze maken niet alleen glazen maar ook kommetjes, borden, karaffen en zelf tafels, van glas uiteraard. Het bekendste glas is het Picardie glas wat genoemd is naar de streek waar het vandaan komt. Ze worden gemaakt door middel van een speciaal proces waarbij het glas eerst tot zo’n 600 graden wordt verhit en daarna heel snel weer wordt gekoeld: thermal shock. Dat geeft het glas z’n karakteristieke hardheid en duurzaamheid. Het glas is zo populair geworden omdat het goedkoop, slijtvast en makkelijk stapelbaar is. Daarnaast ligt het lekker in de hand. Het glas wordt zowel in huishoudens als in de horeca erg veel gebruikt en is in meerdere inhoudsmaten verkrijgbaar.
Het negenhoekige wijnglas van Duralex is in 1939 ontwikkeld door ingenieurs waarna het na de Tweede Wereldoorlog tot het standaardassortiment van de Franse horeca ging behoren en het uit groeide tot een symbool voor de Franse keuken. Het voordeel van deze glazen en schalen is tevens het nadeel: ze zijn stevig en makkelijk te stapelen, waardoor het voor importeurs lucratief is ze uit lagelonenlanden te importeren: er past namelijk een ongelooflijke hoeveelheid Picardieglaasjes in een zeecontainer. Het glas is zo veel nagemaakt door andere producenten, dat het bedrijf Duralex er bijna failliet aan is gegaan. Ieder voordeel heeft zijn nadeel!
Laagjestoetje in een Bonne Maman jampot of Picardieglas.
Altijd goed, lekker en makkelijk te maken, een toetje in een oude jampot in dit geval van Bonne Maman. Met de deksel erop serveer je het ook leuk. Handig voor de feestdagen, want dit toetje kun je een dag van te voren al maken en lukt altijd.
Verkruimel een aantal koekjes bijvoorbeeld Bastognekoekjes of Cantuccini’s, meng deze eventueel met wat gesmolten boter om het een beetje smeuïg te maken. Vervolgens doe je er een laagje jam op, in dit geval is het eigengemaakte aardbeienjam en volg dan met een laagje monchou of mascarpone, deze kun je een beetje mengen met suiker. Maak het toetje eventueel af met verse aardbeien, wat poedersuiker of geroosterde amandelsnippers. Deksel erop, lint of touwtje om de jampot en lepeltje erdoor. Bon Appétit!
Plaats een reactie