De Alpinopet en de omelet

Image

Tijdens mijn studietijd hing er op mijn kamer een poster met de afbeelding van een opa en een klein jongetje op de fiets, alle twee met een alpinopet op, de poster verkleurde en verdween tot ik, jaren later, een boek tegen kwam met dezelfde foto op de voorkant, meteen kocht ik het boek en dacht terug aan mijn studententijd, leuke tijd maar altijd geld tekort en dus werd er regelmatig een omelet gebakken wel of niet gevuld met iets.

IMG_1785Beeld: Mireille den Hartog
 

De wortels van de Alpinopet liggen in het Baskenland dat verspreid ligt over Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk.  De herders van de Pyreneeën droegen daar een baret als bescherming tegen weer en wind. Uit die vorm baret ontwikkelde zich verschillende baretten, onder andere de Franse Alpinopet, het nationale hoofddeksel van Frankrijk. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Alpinopet ook gedragen door de Maqius, een Franse verzetsgroep, later werd de baret ook het symbool van verschillende terroristische organisaties. Terwijl de alpinopet bij de gewone man in Frankrijk redelijk uit het straatbeeld aan het verdwijnen is zie je hem wel opduiken in het modebeeld en dan met name in het vrouwenmodebeeld.

Ik ben blij dat ik mjin boek met “Franse” omslag nog in de kast heb staan, houd ik dat oude vertrouwde beeld,  wat voor mij Frankrijk verbeeld, toch nog een beetje vast.

Image
 Beeld: Pinterest

De Omelet

Hieronder een filmpje van Jacques Pepin, hij legt in leuk Frans-Engels uit hoe je een klassieke en een plattelands omelet bereid.

Bon Appétit!

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s