Larousse et Mousse au Chocolat

Larousse

Eens in de zoveel tijd tref je het op een rommelmarkt of bij een kringloop winkel. Je vind een “schat” oftewel een gelukje. Zo had ik dat laatst met een mooie zwarte Le Creuset pan. Gevonden en gekocht voor weinig bij een tweede hands winkel. En zo kwam mijn moeder de encyclopedie Nouveau Petit Larousse tegen. Een oud exemplaar uit 1958. Te leuk en vooral ook mooi om te laten staan. Een mooi gebruiksvoorwerp van Franse bodem dat ook een plekje verdient op het blog. Bedankt moeders voor dit fraaie exemplaar, een echte schat en gelukje. Wat ik ook altijd een beetje een gelukje vind is de zelfgemaakte Mousse au chocolat. Een genot om te eten. Bon Appétit!

Pierre Larousse

Pierre Larousse werd in 1817 geboren in Toucy. Hij was publicist en uitgever. Hij werd vooral bekend door het woordenboek, Le Petit Larousse en de encyclopedie Le Grand Larousse.

larousse
Prachtige kleurenillustraties.

In 1852 begon Pierre Larousse een uitgeverij, de Librairie Larousse. De uitgeverij specialiseerde zich in encyclopedieën en referentiewerken. Bestaande uitgaven werden geregeld heruitgegeven en geactualiseerd.

IMG_2284

Ook zijn er encyclopedieën uitgegeven op gastronomisch vlak zoals de Larousse Gastronomique. Deze kwam in 1938 voor het eerst uit. Dit boek is zowel een kookboek als een encyclopedie. Uiteraard veel over de franse keuken en met overheerlijke franse recepten.

Larousse

IMG_2286

IMG_2289

Mousse au Chocolat

voor 4 personen heb je nodig: 300 gr. goede pure chocola, 4 eierdooiers, 130 gr. suiker, 50 ml slagroom, 250 gr. eiwit

Smelt de chocola in een heet water geplaatste kom. Klop de eierdooiers schuimig met 2 el suiker en roer de slagroom erdoor. Klop met een garde de chocola door het mengsel. Klop nu de eiwitten schuimig met de rest van de suiker in een vetvrije kom. Schep de stijf geslagen eiwitten door het chocolademengsel. Schep de mousse in glazen of kommetjes en zet ze koud in de ijskast. Serveer er eventueel een lekkere dot slagroom op. Bon Appétit!

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s