Beleving is tegenwoordig een gevleugeld woord. Maar als je een Lacanche fornuis ziet dan is dat ook een beleving en een hele mooie. Wat een pracht fornuizen zijn dat, zelfs het goedkopere broertje Westhal. En wat een prachtige omgeving in Tull en ’t Waal. De Nederlandse importeur Bos is gevestigd in een prachtig verbouwde boerderij. De fornuizen staan daar letterlijk op stand. Bij deze authentieke fornuizen hoort een authentiek recept. Knoflook uiensoep. Een recept dat staat beschreven in het Lacanche Bulletin. Een uitgave van importeur Bos himself en komt zo’n twee keer per jaar uit. Bon Appétit!
Lacanche
Lacanche is een klein dorpje zo’n 40 kilometer van Beaune. Het ligt in de bourgogne, een streek van wijn en lekker eten. Door het nabij gelegen riviertje, ook Lacanche genaamd en een bodem rijk aan ijzererts ontstaat er sinds de 15 de eeuw industrie in Lacanche. De plaatselijke smid was in die tijd degene die je fornuis maakte, vaak op maat. Ze maakte de plaatstalen kast. Maar wat ze niet konden was het fabriceren van de gietijzeren onderdelen, die werden gemaakt in Lacanche door Lacanche. Een industrie was geboren. Pas veel later ontwikkelde het gebied zich wat betreft de wijn en de smaakpapillen oftewel de gastronomie.
In eerste instantie werden ze vervaardigd voor de horeca later ook voor de particulieren sector. Vele franse koks zweren bij hun eigen fornuis en laten die dan ook vaak op maat maken. De fornuizen hebben een bepaalde diepte die standaard is voor de horeca.
De fornuizen zijn robust, basic en degelijk. Wat vooral de kracht is van de Lacanche fornuizen is het feit dat je de gaspitten zelf kunt afstellen. Het bezoek aan de showroom van Lacanche is zeker de moeite waard. Elke zaterdag zijn ze open en staat er een lekker potje soep op het fornuis. Daarnaast geven ze kookcursussen speciaal voor degene met een Lacanche fornuis. Ook is er een kookwinkel gevestigd met pannen van onder andere de Buyer, Falk en Le Creuset. Voor meer info kijk op www.lacanche.nl
Knoflook uiensoep
Het recept is helaas geschreven voor degene met een Lacanche fornuis. Maar met wat creativiteit lukt deze soep ook best zonder zo’n beauty.
300 gram uien, olijfolie, 2 teentjes knoflook klein gesneden (meer mag ook), 2 liter groentebouillon en 2 geroosterde sneden wit brood
Zet de garingsoven op stand 3. Bak de uien in olijfolie met de uitgeperste tenen zachtjes maar niet bruin. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Brokkel de sneetjes brood door de soep en mix met de staafmixer de soep. Zet de soep 2 uur in de garingsoven, langer mag ook. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Bon Appétit!
Gespot bij Lacanche Nederland, prachtige vijzels van marmer en notenhout. Te mooi!
[…] Bezoek Lacanche […]
LikeLike
[…] ik van het voorjaar een bezoekje bracht aan Bos exclusieve Fornuizen in Tull & ‘t Waal voor een artikel over de Lacanche fornuizen, stonden daar ook de prachtige gasfornuizen van La […]
LikeLike