De J’aimsterdam app!

J'aimsterdam

Wandelroute: Beleef Amsterdam op z’n Frans

Dagje Amsterdam doen binnenkort? En wil je iets meer weten over de Franse invloeden op en in de stad Amsterdam? Dan is er de app J’aimsterdam. Tijdens de Franse Dagen in Amerongen afgelopen maand, vond ik bij de stand van Het Frankrijk Huis een kaartje met daarop de tekst: J’aimsterdam, Ontdek de Franse kant van Amsterdam. Ik als Amsterdamse en Francofiel moest daar meer van weten.

jaimsterdamMichel Leijen van het Frankrijk Huis gaf wat uitleg. J’aimsterdam is een app die je download op je smartphone of tablet. De app is een wandelroute die gaat over de “Franse” plekken in Amsterdam. Je ontdekt de grote invloed die Frankrijk door de eeuwen heen op Amsterdam heeft gehad op het gebied van politiek, kunst, architectuur, literatuur, mode, eten en drinken. De app bevat twee wandelingen door de stad, één van twee kilometer en de andere is vier kilometer. Op een plattegrondje van Amsterdam zijn de routes duidelijk aangegeven en zie je ook meteen waar de “Franse plekken” zich bevinden. Wanneer je op zo’n plek klikt, krijg je meer informatie over die plek. Ik zal een aantal van die weetjes en feitjes verklappen maar het is natuurlijk veel leuker om de routes zelf te gaan lopen en die plekken zelf te ontdekken.

1949 Metz-Co-Store-Amsterdam-by-Gerrit-Rietveld

Zo is het chique warenhuis Metz&Co, wat in de Leidsestraat gehuisvest was, opgericht door een fransman die in Metz geboren was. En zo zijn Viktor en Rolf gevestigd op de Herengracht 446 die het toch erg goed doen op de catwalks in Parijs. En is de naam van de Jordaan waarschijnlijk een verbastering van het Franse woord Jardin. In de 17e eeuw kwamen er veel Franse en Waalse hugenoten naar Amsterdam en noemde de wijk al snel Le Jardi vanwege de vele bloemen- en plantenstraatnamen.

Op de app staan ook vele leuke plekken waar je iets kunt eten en drinken. De app werkt 100% offline en kost 3,99 euro. Abellife is de uitgever van deze app/ route. In opdracht van en met Louis Zwaan hebben ze de app J’aimsterdam ontwikkeld. Je kunt hem rechtstreeks downloaden via http://www.fransamsterdam.nl, iTunes of Android Market.

Veel “Frans” wandelplezier op Hollandse bodem.

7 gedachtes over “De J’aimsterdam app!

 1. CK media promotions zegt:

  Onder embargo: binnenkort een eigen Le Creuset Shop in de binnenstad van Amsterdam…

  Misschien leuk om die op te laten in deze app. Heb je voor mij de gegevens van Michel van Leijen van het Frankrijkhuis?

  Fijn weekeinde.

  Colette Klautz

  …………………………………………. CK media promotions Nieuwe Boschstraat 13 4811 CS Breda The Netherlands

  T +31 76 520 92 37 M +31 62 014 11 88 F +31 84 710 66 37 E colette@ckmp.nl http://www.ckmp.nl Volg mij op Twitter: @ckmediaprom …………………………………………. Like http://www.facebook.com/cazebonne Like http://www.facebook.com/lecreusetnl

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s