Wie was Roland Garros?

IMG_2463

Dit weekend wordt hij weer gespeeld, de finale van het tennistoernooi, de French Open. Het tennistoernooi op Roland Garros te Parijs. Op zaterdag de finale dames en zondag de finale heren.

Een tennistoernooi van naam en faam. Win je de French Open op Roland Garros dan stijg je op de ranglijsten. Het tennistoernooi van Roland Garros hoort in het rijtje thuis van Wimbledon en de Australian Open.

We kennen dus allemaal wel de naam Roland Garros, maar wie was hij eigelijk, naar wie het tennispark en het Grand Slam toernooi vernoemd is?

Roland Garros

 Roland Garros

Roland Garros werd geboren in 1888 en overleed in 1918. Een kort maar bondig leven had hij. Hij was een vliegtuigpionier. Zo vloog hij als eerste non-stop de Middellandse Zee over met een eenmotorig vliegtuig. Het startpunt was Saint Raphaël in Zuid-Frankrijk en hij landde in Bizerta aan de Tunesische kust.

Echte faam kreeg hij tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij deed namelijk een uitvinding die het mogelijk maakte om vanuit een vliegtuig een machinegeweer af te vuren zonder de eigen propeller te raken.

De uitvinding werd gekopieerd door de Duitsers en in 1918 werd hij door de Duitsers uit het luchtruim geschoten. Misschien wel met zijn eigen uitvinding.

Het tennispark Roland Garros is in 1928 gebouwd. In 2003 werd het Tenniseum geopend. Een complex waar je onder andere de historie van Roland Garros kunt zien. Daarnaast is er een mediatheek waar je posters, documenten, films, archiefbeelden, alle officiële uitslagen en boeken kunt vinden over tennis.

Meer informatie over Roland Garros, http://www.rolandgarros.com

Fotografie: @vanfransebodem | Mireille den Hartog

 

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s