Ricard, het “witte” drankje uit de Provence

De zon staat hoog aan de blauwe lucht. Het is sidderend heet. Je strijkt neer op een ijzeren bistrostoeltje onder de platanen. Het stoeltje staat uitnodigend op een terras van een klein cafeetje ergens in de Provence. Het loopt tegen twaalf uur. De trek naar een goede maaltijd komt op. Maar eerst een koude apéro, oftewel een aperitief. In de Provence is dat een pastis. Een gelig goedje dat door middel van toevoeging van ijskoud water wit wordt en ruikt naar anijs. Samen met een lekker hapje zo voor het eten een heerlijke eetlust opwekker. Daarom deze boter die je op een stukje stokbrood, kip of garnaal kan smeren. Bon appétit!

Ricard

Paul Ricard

Toen in 1932 het absint verbod werd opgeheven zag Paul Ricard zijn kans. Paul Ricard die liever naar de kunstacademie was gegaan kwam terecht bij zijn vader die een wijnhandel in een voorstad van Marseille had. Maar hij wilde meer en begon met het experimenteren met alcohol, water, anijsessence en verschillende kruiden. Er waren vele pastismerken op de markt maar de kwaliteitsverschillen waren nogal groot. Paul rook zijn kans en na verloop van tijd had hij de juiste receptuur voor zijn pastis, de Ricard. Na het verbod op absint begon hij rijkelijk met de productie van deze “Vrai de pastis de Marseille”.

Ricard

Paul Ricard wist ook heel erg goed hoe hij het drankje aan de man moest brengen. Zo was Ricard op vele grote evenementen aanwezig.Deed hij aan sponsoring en maakte hij vele reclame uitingen. Hij zette ook een groot verkoop-team op die stad en land af gingen. De missie van Paul Ricard was: zijn pastis promoten en in contact blijven met de bars en restaurants waar Ricard verkrijgbaar was.

Ricard

De reclame rond dit drankje is nog steeds erg groots. Overal kom je wel een reclame uiting tegen van Ricard wanneer je in Frankrijk bent. Met name alle gebruiksartikelen van Ricard, die ze in de loop der tijd ontwikkeld hebben, zijn enorm populair. Er zijn regelmatig tentoonstellingen in Frankrijk over al deze reclame uitingen.

Ricard

Met name op de Franse website van Ricard, die trouwens erg mooi vormgegeven is, vind je veel over al deze reclame uitingen. Ook al is je Frans niet zo geweldig, zeker een bezoekje waard. Gewoon plaatjes kijken, om het sfeertje te proeven wat hangt rond Ricard, om daarna buiten op een zonovergoten terras heerlijk een glaasje te nuttigen van dit witte vocht samen met een lekker hapje.

Meer weten over Ricard: http://www.ricard.com

Fotografie: @vanfransebodem | Mireille den Hartog, http://www.ricard.be

Boter met Ricard en kruiden

250 gram gezouten roomboter, 3 eetlepels Ricard, kruiden zoals peterselie, dragon, basilicum en koriander of wat je in huis hebt.

Haal de boter uit de ijskast en laat hem zacht worden, hak de kruiden fijn en meng ze samen met de Ricard door de boter. Maak een rol van de boter en rol deze in plastic folie. Leg de rol in de ijskast en laat hem hard worden. Snij in plakjes voor bij stokbrood, kleine stukje kip of gegrilde garnalen. Bon appétit!

3 reacties op ‘Ricard, het “witte” drankje uit de Provence

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s