Door het bloggen krijg ik regelmatig tips van volgers, lezers en andere geïnteresseerden voor leuke onderwerpen die ik kan beschrijven op het blog. Zo kreeg ik ook de tip om eens op de website www.revol-porcelaine.fr te kijken. Een site van een bedrijf wat hoogwaardig porselein fabriceert. En zo geschiedde. Vervolgens leg je dan contact met zo’n bedrijf en meestal krijg je dan spontane, leuke en goede informatie over de collectie en daar waar het mij vooral om gaat, de historie. Beeldmateriaal van de vele mooie producten worden ook vaak meegestuurd. Zo ook van de kleine porseleinen potjes oftewel cocottes. Bij die naam komt bij mij meteen het recept met de zalm en de eieren boven omdat wij dat hier thuis regelmatig maken. Ooit begonnen als extra tijdens een paasontbijt maar uitgegroeid tot een “we hebben iets te vieren” gerechtje tijdens ontbijt of lunch. Bon appétit.
Revol
Het bedrijf Revol werd opgericht in 1768 en niet zoals op de website staat in 1789. Ik kreeg het juiste jaartal nog net op de nipper door van de manager export. Revol is een familiebedrijf wat vuurvast porselein produceert. De oprichters, twee broers, waren van huis uit pottenbakkers uit Lyon. Toen zij een keer een wandeling op het platteland gingen maken in de Drôme streek, in het zuiden van Frankrijk, ontdekte zij witte strepen op de grond. In de grond was kaolien aanwezig. Kaolien is een grondstof voor het vervaardigen van porselein. Door deze ontdekking vestigde zij zich in de Drôme (Saint-Uze) en ontstond er een bedrijf wat hoogwaardig porselein fabriceert. Het porselein wordt gemaakt uit een geheim gehouden mix van klei, kwarts, veldspaat en kaolien. Ze zijn één van de weinige fabrieken die zijn eigen klei produceert.
Koffiekopjes
Tegenwoordig is de collectie porselein uitgebreid met houten planken en glaswerk. Wat met name een topproduct is van Revol zijn de koffiekopjes. De kopjes hebben de uitstraling van een wegwerpbekertje en zijn licht ingedeukt. Revol speelt ook in op de actualiteit. Zo waren de kopjes voor het WK voetbal bedrukt met de vlag van het land naar keuze.
Revolution
Nog niet zo lang geleden heeft Revol een revolutionair product op de markt gebracht. Een serie pannen van porselein, met de naam REVOLUTION, die op alle warmtebronnen én in de oven én in de magnetron gebruikt kunnen worden. Met recht een REVOLUTION, een mooie link naar deze publicatiedag, 14 juli, oftewel de viering van de Franse revolutie.
Kijk voor meer informatie over deze mooie producten op http://www.revol-porcelaine.fr en bekijk ook dit leuke filmpje.
Voor de “oeuf en cocotte avec saumon” heb je nodig (4 personen):
4 eieren, beetje bieslook, beker crème fraîche, 150 gram gerookte zalm, peper en zout, vuurvaste schaaltjes en een braadslee.
Snij de gerookte zalm in kleine stukjes en verdeel deze over de 4 vuurvaste schaaltjes, bestrijk de zalm met wat crème fraîche en doe daar wat gehakte bieslook overheen. Breek de eieren stuk voor stuk over de 4 vuurvaste schaaltjes. Maal over alle vier wat peper en zout. Plaats de schaaltjes in een braadslede en vul deze met gekookt water tot de helft van de schaaltjes. Zet de braadslede in een oven op 180 graden, die je al even hebt laten voorverwarmen, en “bak” de eieren in ongeveer 20 minuten gaar. Kijk anders even door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er droog uit dan zijn ze klaar en anders nog even door bakken. Erg lekker voor het ontbijt of als lunchhapje. Ik garandeer je, één keer gemaakt en geproefd en je bent verkocht. Bon appétit!
Plaats een reactie