bretonse streepjes

Door in het bezit te zijn van dit blog “Van Franse bodem” krijg ik tips, ga ik op onderzoek uit, doe ik rechearch en krijg ik soms verhalen en andere ideeën van lezers en volgers. Daarom ook deze update van de Bretonse streepjes trui, want ondertussen ben ik weer wat feitjes en weetjes over dit beroemde artikel te weten gekomen.

Coco Chanel

Één van mijn allereerste artikelen op dit blog was het artikel over de Bretonse streepjestrui van Saint James. De trui die gedragen werd door de plaatselijke vissers in de Bretagne, vandaar ook de naam Bretons streepje en die wereldberoemd werd door Coco Chanel die het Bretonse streepje op nam in haar collectie.

20140308-202012.jpgZeemansuniform

De strepen van de Bretonse trui refereren onder andere naar de band met de zee en de golven van de zee. Daarnaast stak het gestreepte shirt goed af tegen het water waardoor zeelieden die overboord geslagen waren goed zichtbaar waren. Het Bretonse streepjes shirt werd in 1858 officieel toegevoegd aan het Franse zeemansuniform.

Het traditionele Bretonse streepjes shirt stamt uit de tijd van Napoleon. Deze bestaat namelijk uit 21 blauwe en witte strepen. Deze strepen verwijzen naar de overwinningen van Napoleon.

Jean Paul Gaultier

Tegenwoordig wordt er op vele manieren gevarieerd met het aantal streepjes en kleuren en is het Bretonse streepje niet meer weg te denken uit de fashionwereld en het interieur. Menig ontwerper voegt het Bretonse streepje toe aan zijn collectie. Zo ook al jaren de modeontwerper Jean Paul Gaultier,  vorig jaar was zijn werk nog te zien tijdens een tentoonstelling in Rotterdam. In de Rotterdamse Bijenkorf was een aantal weken lang toen een Pop-up store met mode-items van JP Gaultier met het beroemde Bretonse streepje.

 

 

8 reacties op “Update: Het Bretonse streepje”

  1. Darina Avatar
    Darina

    Leuke blogposts! Ik ben een groot fan van het Bretonse streepje! Het is een kledingstuk dat eigenlijk niet mag ontbreken in de kledingkast 🙂

    Like

    1. Mireille den Hartog Avatar

      Helemaal gelijk in, het bretonse streepje mag zeker niet ontbreken in je kledingkast!

      Like

  2. De l’ancien temps! (uit de oude doos) | Van Franse bodem Avatar

    […] Het begin van Van Franse bodem begon in La Douce France tijdens de herfstvakantie vorig jaar in 2013. Beetje verveeld zat ik door een aantal oude franse tijdschriften te bladeren toen ik een soort serie van artikelen ontdekte. Het ging onder andere over stoffen, pantoffels uit de Charente, glaswerk van Duralex, sardineblikjes, regenpakken, gasfornuizen, bestek, de Peugeot pepermolen en de Bretonse streepjes schipperstrui. […]

    Like

  3. Claudia Avatar

    Ik ben dol op Bretonse streepjes. Ik zoek al weken naar een item die perfect is, maar nog steeds niet gevonden.

    Like

    1. Mireille den Hartog Avatar

      Hoi Claudia,

      blijven zoeken. De perfecte bretonse streepjes trui komt vast op je pad. Leuke blog heb je trouwens en veel succes met je studie.

      Groetjes Mireille

      Like

  4. Een Van Franse bodem winkel in Parijs | Van Franse bodem Avatar

    […] in France” in Parijs verkoopt o.a. Opinel, Staub, ondergoed van Le Slip Français, Bretonse streepjes truien, espadrilles, Charentaise pantoffels en de Le Parfait weckpotten en is in juni 2014 opgericht door […]

    Like

  5. Van Franse bodem bezoekt Voilà in Scheveningen Avatar

    […] de winkel hangen Bretonse streepjes truien en t-shirts van het Franse merk Amorlux in alle maten en liggen er espadrilles met een […]

    Like

Plaats een reactie

Welkom op Van Franse bodem, een blog over allerlei leuke dingen op Frans gebied in Nederland. Denk aan Franse producten, films, boeken, restaurants, hotspots, tentoonstellingen en allerlei andere interessante Franse (uitgaan)tips!
Geniet en kom in Franse sferen.

Franse adressen in Nederland

Abonneren

Voer je e-mailadres hieronder in om updates te ontvangen.

Prenons contact

Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven.
Franrkijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben
French food stories
Alles over de Franse keuken