Dagje “Frans” Amsterdam

Amsterdam

Onlangs was ik een dagje in Amsterdam. Nou kom ik daar wel vaker, maar deze keer was ik daar voor de opening van de nieuwe Le Creuset shop en ik vond het leuk om er een “Frans” dagje Amsterdam van te maken. Kijken wat ik allemaal tegen zou komen en zien wat Amsterdam met Frankrijk te maken heeft of had. Met de J’aimsterdam app op mijn mobiel begon ik aan mijn “Tour de France” door Amsterdam.

Amsterdam

Het begon eigenlijk al meteen goed bij aankomst met de trein op het Centraal Station. Op het gebouw van het centraal station zijn aan de buitenkant namelijk schilden afgebeeld, nooit opgelet, maar nu wel. Op die schilden staan wapens van steden afgebeeld waarmee Amsterdam verbonden was, door middel van het spoor, in de tijd van de bouw van het Centraal Station. Het wapen van de stad Parijs staat daar ook tussen.

Amsterdam

Lopend via het Damrak kwam ik langs het Paleis op de Dam. Dit Paleis was ooit de woning van de broer van Napoleon, die een tijdje koning was van Nederland. Hij bracht de meubelen mee in de “Empire” stijl die daar nu nog steeds te zien zijn. Ook vestigde hij er een Koninklijk Museum, het begin van het latere Rijksmuseum.

Le Creuset

In de Kalverstraat was een pop-up store van onder andere het cosmetica merk Vichy, waar ik ook even langs ging. Rond 12.00 uur streek ik neer op de Heiligeweg waar ik de opening van de nieuwe Le Creuset shop mee mocht beleven. Wat een feest met een heerlijke lunch van “Boeuf Bourguignon” en “Tarte aux Citron”. Gevuld met deze heerlijke franse gerechten ging ik richting het Rembrandtsplein. Onderweg kwam ik langs de Munttoren.

Amsterdam

Precies toen ik daar voorbij liep speelde het carillon, dat doet het elk kwartier. Het carillon is vervaardigd door de Franse broers Hemony, die onder andere ook het carillon van de Westertoren en het Paleis op de Dam hebben gemaakt, Franse klanken dus.

Amsterdam

Nadat ik het Rembrandtsplein had verlaten, liep ik de Amstelstraat in, daar zit de beroemde Brasserie Flo, waar de obers met lange schorten aan de “Fruit de Mer” serveren. Ongeveer daar pal tegenover kun je een kijkje nemen in de tuin van Museum Willet-Holthuysen. Een prachtig symmetrische tuin in Franse stijl.

Amsterdam

Lopend over de Blauwbrug die geïnspireerd is op de Parijse Pont Alexandre III kom ik aan bij de Hermitage, wat vroeger de Amstelhof was. Een tehuis voor oudjes. Nu is het een prachtig museum. En wanneer je er naar binnenloopt kom je eerst op een groot hof waar een serene rust hangt. Binnen was de tentoonstelling “Dining with the Tsars”. Werkelijk adembenemend mooi en wat fantastisch opgezet. Complimenten voor de tentoonstelling ontwerper. Ik ging daar speciaal naar toe omdat er een servies te zien was van Sèvres. Daar komt nog een keer een blogartikel over.

Amsterdam

Het was die dag warm en ik had al de hele dag rond gezeuld met een zware camera. Ik vond het tijd voor een drankje. Buiten op het hof van de Hermitage kon je iets drinken. Ik bestelde wat en streek neer op de grijsbruine stoelen die daar stonden. En wat bleek, een product van Franse bodem, het waren stoelen van Fermob. Het was een bijzondere dag met een frans tintje.

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s