Kussen op Franse bodem

van Franse bodem

Met regelmaat verblijven wij in La Douce France en inmiddels weet ik hoeveel kussen er gegeven moeten worden bij ons in de Medoc streek. Het geven van een kus gebeurt trouwens niet zo maar. Eerst komt er de handdruk en wanneer men je wat beter en langer kent in Frankrijk komt daar ook het kussen bij althans bij de vrouwen onder elkaar en tussen de mannen en vrouwen. Mannen geven elkaar niet zo snel een kus, niet bij ons in de streek in ieder geval.

vanfransebodem

In het begin ging ik nogal eens de fout in bij het geven van het aantal kussen. Vrienden van ons woonde namelijk in de Charente streek en daar is het gebruikelijk dat men elkaar drie (lucht)kussen geeft. Dus wanneer ik weer in de Medoc was gaf ik er ook drie. Fout dus. Ik werd meteen gecorrigeerd, het mochten er maar twee zijn. Dat kussen gaat trouwnes de gehele dag door wanneer je elkaar ziet en begroet. Ook kleine kinderen geven je spontaan de gewenste aantal kussen. Maar hoe weet je nou hoeveel je er mag geven? Ga je binnenkort naar La Douce France raadpleeg dan eerst dit kaartje of deze website combiendebises.free.fr dan weet je hoeveel kussen je mag, kunt en moet geven op Franse bodem. Succes! XXX Mireille

Van Franse bodem

3 reacties

  1. Kaartje klopt wat ons betreft (Corrèze: 2), zij het dat men het wel veel eerder doet dan “beter of langer kennen”. Soms al bij de eerste ontmoeting, als je bijv. een kennis van een kennis bent, die er bij is. Wellicht vindt men het sneu om de bekende wel te kussen en jou over te slaan. Ach, het heeft wel wat.

    Like

  2. Waar je ook bent, het kussen blijft gissen. In de Morvan zijn het er 4 maar iemand die van buiten de streek komt heeft andere gewoonten. Daarom is het niet op het voorhoofd te lezen hoeveel kussen ze gewend zijn te krijgen dus ga ik er maar vanuit dat ik wordt ingelicht als er wat kusjes te veel zijn. Onze Franse vriend krijgt ook van mij de gebruikelijke Morvankussen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s