De l’ancien temps! (uit de oude doos)

Ik ben nu ongeveer een jaar aan het bloggen en heb daardoor al een aardig archief aan blogartikelen opgebouwd. Daarnaast heb ik ontzettend veel leuke, inspirerende en boeiende mensen leren kennen. In een jaar tijd heb ik toch al wel iets aardigs neergezet, al zeg ik het zelf. Het is daarom ook leuk om even terug te kijken naar hoe het allemaal begon.

Het begin van Van Franse bodem.

Het begin van Van Franse bodem begon in La Douce France tijdens de herfstvakantie vorig jaar in 2013. Beetje verveeld zat ik door een aantal oude franse tijdschriften te bladeren toen ik een soort serie van artikelen ontdekte. Het ging onder andere over stoffen, pantoffels uit de Charente, glaswerk van Duralex, sardineblikjes, regenpakken, gasfornuizen, bestek, de Peugeot pepermolen en de Bretonse streepjes schipperstrui.

bretonse streepjes

Allemaal Franse artikelen/producten met een rijk verleden en een mooie historie. In Frankrijk misschien bekende verhalen en artikelen, maar in Nederland dacht ik, volgens mij nog niet. Want hoeveel mensen kennen nou het verhaal achter Peugeot, die begon met onder andere een peper- en de koffiemolen. Weer thuis in Holland ging ik meteen aan de slag. De naam Van Franse bodem kwam al snel bovendrijven en de eerste verhalen rolde al snel uit mijn laptop. Ook maakte ik een logo, ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan als Grafisch vormgever zijnde, om meteen het “merk” van Franse bodem goed in de markt te kunnen zetten, een stukje herkenbaarheid kweken heet dat.

nieuwe presentatie logo van franse bodem

Het allereerste blogartikel ging over het Bretonse streepje. Daarna volgde een blogartikel over de espadrille, de Le Creuset pan, het Opinel mes, de brasserie en het ontstaan van de Michelingids. Ik koppelde in het begin ook aan elk onderwerp/voorwerp een recept. Dat gegeven heb ik uiteindelijk los gelaten, het was wel aardig, maar ik wilde niet in de categorie foodbloggers terecht komen. Ik wil de Franse gebruiksartikelen onder de aandacht brengen.

Le Creuset

Dat onder de aandacht brengen deed ik in het begin onder andere door bedrijven, organisaties en instellingen die iets met Frankrijk hebben een mail te sturen over mijn blog. Zo ook naar Colette Klautz, die onder andere de PR doet voor Le Creuset Nederland. Zij reageerde heel spontaan en nodigde mij meteen uit voor de opening van FG Foodlabs in Rotterdam. Als blogger voed je namelijk je lezers maar het is ook erg belangrijk dat je als blogger gevoed wordt. Ik kwam bij Colette op de perslijst en afgelopen september was ik dan ook aanwezig bij de opening van de Le Creuset shop in Amsterdam. Ik kreeg daarnaast contact met de dames van de website Franrkijk.nl, er kwam een kleine publicatie in het tijdschrift leven in Frankrijk en ik werd uitgenodigd voor beurzen, films en openingen.

lezing

In het dorp waar ik woon kreeg ik in de loop van het jaar ook al aardige bekendheid en in februari  van dit jaar, 2014, vroeg de directeur van Theater de Tuin bij ons in Leusden of ik niet in de maand mei, dan was het Frankrijkmaand, een lezing over mijn blog wilde geven. Spontaan zei ik ja en in de loop van de tijd nam de stress toe. De avond brak aan en tot mijn verbazing ging het hartstikke goed. En wat was het leuk om te doen. Een idee wat ik misschien in de toekomst verder ga uitbouwen voor Nederlandse bedrijven die zaken doen met Franse bedrijven. Een soort Franse avond met hapjes, muziek en leuke verhalen over Franse gebruiksvoorwerpen. Kun je als je met een Fransman aan tafel zit te lunchen bijvoorbeeld iets vertellen over de Peugeot pepermolen. Niet dat die Fransman dat niet weet maar jij komt wel over als iemand met kennis.

Pichon Longueville

Tijdens de afgelopen zomervakantie bezocht ik het Chateau Pichon Lonqueville tussen Pauillac en Saint Julien in de Medocstreek. Doordat wij een Gall&Gall klantenkaart hebben konden wij daar een rondleiding krijgen in de wijnkelders van dat Chateau. Na afloop schreef ik daar een blogartikel over en maakte dat bekend bij Gall&Gall. Zij vonden dat zo leuk dat ze het artikel op hun website gezet hebben. En zo krijgt het blog steeds meer bekendheid en worden de artikelen steeds meer gedeeld via de social media. Onder andere door de Franse Ambassade in Den Haag, door bloggers die iets over Frankrijk vertellen, Franse organisaties en Nederlandse organisaties die iets met Frankrijk doen.

van Franse bodem

Daarnaast ben ikzelf ook erg intensief met het blog bezig en wil ik mij en het blog blijven ontwikkelen. Vandaar ook een andere lay-out voor mijn blog. Moderner en overzichtelijker. Wat betreft dit blogartikel, ik kan nog zo ontzettend veel andere leuke dingen opnoemen die ik door het bloggen meegemaakt heb, ik vergeet ontzettend veel andere mensen die ik allemaal heb leren kennen door dit blog, ik krijg nog steeds veel energie van het bloggen en mensen gaan mij spontaan mailen met allerlei onderwerpen voor het blog. Er zitten dan ook weer leuke blogartikelen en contacten aan te komen, dus ik blijf lekker doorgaan met bloggen en ik hoop dat ik over een jaar of half jaar weer een artikel kan schrijven met de titel De l’ancien temps! Acht december 2014 bestaat het blog officieel een jaar. Op die dag schrijf ik een leuke winactie uit die om te snijden is! Bon Chance alvast!

van franse bodem

Last but not least! Ik wil iedereen bedanken, die het afgelopen jaar, een steentje heeft bijgedragen aan het succes van het blog Van Franse bodem! MERCI BEAUCOUP!

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s