Het “lezen” van een wijnetiket.

wijnetiket

Een tijdje terug kwam ik een oud fotoalbum tegen met allerlei, hoofdzakelijk uit de Medoc streek, wijnetiketten. De ene nog mooier dan de andere, maar wat staat er nou eigenlijk op zo’n etiket en wat zegt dat over de wijn. De wijn in een gesloten fles kunnen we tenslotte niet proeven, ruiken of zien. Dus moeten we af gaan op het etiket, dat is onze enige referentie. Maar hoe “lees” je nou zo’n etiket. Ik wil in dit artikel niet belerend doen maar wel een aantal simpele basisregels meegeven voor als je een fles wijn gaat kopen voor jezelf of voor een gastheer of-vrouw tijdens de aankomende feestdagen.

1. Kijk of er een druivensoort op het etiket staat. Dat zegt vaak al het een en ander. Is het bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon (Cabsauv), Merlot of Syrah (rode wijnen) of is het een Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling of Pinot Gris (witte wijnen). Staat het niet op het etiket voorop, dan staat het vaak wel op het etiket achterop de fles.

2. Staat er een jaartal op het etiket. Het jaar waarin de druiven werden geoogst. Je hebt namelijk goede en slecht jaren. De laatste jaren zijn eigenlijk allemaal wel goed tot redelijk.

3. De naam van het kasteel of de merknaam van de wijn. Bijvoorbeeld zoals hieronder Chateau David of zoals in mijn artikel over de Wild Pig staat er Wild Pig op.

Chateau David4. De plaats, het land of de streek waar de wijn vandaan komt (herkomstbenaming). In het geval van Chateau David komt de wijn uit de Medoc, Frankrijk

5. De eventuele classificatie, dit heb je alleen bij Haut-Medoc wijnen uit Frankrijk, je hebt onder andere Grand Cru Classé, Cru Bourgeois en Cru Artisan. Wanneer een wijn die classificatie krijgt zullen ze dat ook bijna altijd op hun wijnetiket vermelden, zoals op deze oude etiketten van Chateau Pichon Longueville.

Pichon Longueville

6. De naam en vestigingsplaats van de eigenaar van de wijn. Zoals hieronder Renouil uit Saint-Yzans de Medoc. Bovenop beide wijnetiketten staat Grand vin de Bordeaux, dit zegt helemaal niets over de kwaliteit van de wijn, het is eerder bladvulling en staat wel leuk op het etiket.

wijnetiket

7. Mise en bouteilles au château, wanneer dat er op staat weet je zeker dat je dat de wijn gebotteld is op het kasteel.

Verder moet op het etiket altijd de inhoud staan, het alcoholpercentage en het land van herkomst. Sommige flessen worden genummerd, om aan te geven met hoeveel zorg de wijn “gemaakt” is.

Dit zijn maar enkele kleine tips. Til er niet te zwaar aan bij het kopen van een wijn, het gaat tenslotte ook om de smaak. Je moet gewoon een beetje proeven en experimenteren met wijn, dan leer je snel genoeg welke je aanspreekt of niet. Veel plezier met het uitzoeken, kopen en vooral drinken van de wijn. Santé!

wijnetiket

4 gedachten over “Het “lezen” van een wijnetiket.

Voeg uw reactie toe

 1. Hallo Mireille den Hartog.

  Heel leuk stukje over wijnetiketten. Wel denk ik dat de nummers op de flessen de volgende betekenis hebben.
  De grote wijnen hebben een gelimiteerd aantal flessen. Gaan ze daaroverheen dan wordt diezelfde wijn onder een andere naam en goedkoper verkocht. Voorbeeld:
  “Chateau Neuf du Pape” de limiet bereikt, dan heet deze wijn “Sang du “Peuple”
  Hartelijke groet,

  Like

 2. Ben een verzamelaar van de GCC op jaartal en zeker die van voor 1970 zijn moelijk te krijgen. Mocht u ze ooit weg willen doen dan zou u mij daar een groot plezier mee doen. Groet Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: