Oliebollen en vuurwerk afsteken, dat is hoe bij ons oud en nieuw gevierd wordt en wij Nederlanders denken dan ook vaak dat dat in andere landen net zo gebeurd. Nou nee, in La France vieren ze oud en nieuw vooral rond de eettafel. De gehele avond wordt er lekker gegeten en gedronken aan een mooi gedekte dis. Vooral oesters en foie gras. De supermarkten liggen rond oud en nieuw vol met deze artikelen, het is bijna een must om aan deze traditie mee te doen in Frankrijk. Ik denk, dat wanneer je met een lekker stukje vlees op de proppen komt, ze je vreemd zitten aan te kijken.
De Fransen vieren oud en nieuw dus aan de dis. Om middernacht slaat wel de plaatselijke kerkklok 12 uur, maar dat is dan ook het enige wat je hoort op straat, want de Fransen blijven binnen. Ze feliciteren elkaar met het nieuwe jaar, proosten met de champagne en gaan door met datgene wat ze aan het doen waren, eten! Vooral geen vuurwerk afsteken, officieel mag het ook niet en je ziet het ook nergens te koop. Ja, in Parijs wordt het afgestoken, althans door de gemeente, maar verder wordt vuurwerk alleen afgestoken op 14 juli. En ook dat doe je dan niet zelf. Een beetje gemeente, althans bij ons aan de westkust, geeft in de zomermaanden wel een Fête du Lac of Fête du Mer en dan wordt er prachtig vuurwerk, vaak op muziek, afgestoken. De Fransen komen dan ook in grote getalen kijken en na het grootse en mooie spectakel wordt er geapplaudiseerd. Mooi om een keertje mee te maken. Dus als je van de zomer ergens op een aanplakbiljet Feu Artifice ziet staan, zeker gaan.
Net als wij hebben ook de Franse goede voornemens en ook net als wij zijn die vaak na een aantal maanden al weer vergeten, of houden we ons er niet meer aan. Wat betreft mijn blog heb ik ook een aantal voornemens. Zo ga ik het onderdeel “het Franse eten en drinken” toevoegen aan mijn blog en dan in de ruimste zin van het woord. Dat kan dus een kaaswinkel zijn die Franse kaas verkoopt, iets over Franse wijn, verkopers van Franse worsten, een verhaal van een patébakster, een heerlijk Frans restaurant, Franse tafeletiquette, de keukenbrigade van een groots restaurant of Franse specialiteiten. Ik hoop daarmee nog een grotere groep Frankrijkliefhebbers aan te spreken en te bedienen. Voor tips en ideeën kan je een reactie hieronder achterlaten.
Voor nu: een goed, gezond en gelukkig 2015 en nog heel veel leesplezier op mijn blog!
Dag Mireille, jij ook een voorspoedig en gezond 2015. Een erg leuk blog heb je. gr Willy.
LikeLike
Dank je Willy,
voor jou ook een voorspoedig, gezond en gelukkig 2015.
Groetjes Mireille
LikeLike
Bonne année Mireille.
Merci pour ton blog, je le lis avec plaisir.
Juste un petit rajout pour ce que l’on mange aussi au réveillon du 1er de l’An: du boudin blanc!
LikeGeliked door 1 persoon
Voor jou ook een goed 2015! Ik zou graag eens iets lezen over vegetarisch eten in Frankrijk. Is dat echt zo zeldzaam als het lijkt? Waar zitten de vegetariërs en wat eten zij zoal?
LikeLike
Hoi Marleen,
ik zal het eens gaan onderzoeken. Ik moet je nu het antwoord schuldig blijven.
Groetjes Mireille
LikeLike
Hallo Mireille, ik wens je een fantastisch 2015. En dank je wel voor je leuke blog. Ik verheug me op de nieuwe ‘keuken’ vondsten.
groet Toetie
LikeLike
I wish you a wonderful 2015 ! Maybe this year we will meet you in Bordeaux 😉
LikeLike
I hope so Eva.
LikeLike