De Chateau de Jau wijnen van Gall&Gall

IMG_3261

Vorig jaar schreef ik een blog over mijn bezoek aan Chateau Pichon Longueville naar aanleiding van een Gall&Gall klantenkaartactie en later een artikel over de Arrogant Frog wijnen die ook verkrijgbaar zijn bij Gall&Gall, zowel in de winkel als op hun site. Daar staan ook de wijnen van Chateau Jau uit de Roussillon streek op. Die wilde ik wel eens proeven. Daarnaast was ik erg benieuwd naar het achtergrond verhaal van dit chateau. In een zeer stevige Gall&Gall doos arriveerde de zes flessen wijn. Er zaten twee wijnen bij van Chateau de Jau, een rode en een witte. Na het lezen van het achtergrond verhaal over het ontstaan van het restaurant, wat bij het chateau gevestigd is, werd het proeven van de wijnen alleen maar leuker, lekkerder en boeiender.

Het achtergrond verhaal van Chateau de Jau

Het huis de Jau is te vinden in de Roussillon streek in Zuid-Frankrijk in de buurt van Perpignan en wel in het plaatsje Cases de Pène. Via een slingerend weggetje door de wijngaarden, olijfbomen en cipressen beland je uiteindelijk bij het Chateau Jau. Een Chateau dat gesticht is in de twaalfde eeuw door monniken. In 1789 wordt er een herenhuis bijgebouwd en wordt het omgedoopt tot Chateau de Jau. In 1974 komt het in het bezit van de Familie Dauré. En zij maken er een bijzondere plek van.

van Franse bodem

Zo verbouwen ze rode en witte druiven waar ze rode, witte, rosé en muscat wijnen van produceren. Is er in het gedeelte waar vroeger zijderupsen rondkropen, een expositieruimte met modere kunst en is er een restaurant waar je in de zomermaanden een overheerlijk gegrild stukje vlees kunt nuttigen, begeleid uiteraard door een Chateau de Jau wijn. Over het ontstaan van het restaurant is een leuk achtergrond verhaal te vertellen.

Zo’n 30 jaar geleden kreeg Chateau de Jau het bericht dat de toenmalige Franse president en zijn gevolg een bezoek wilde brengen aan de wijnkelders van het chateau en dat ze tevens ook daar de lunch wilde gebruiken. Ondanks dat er helemaal geen restaurant bij het chateau aanwezig was, stemde de eigenaar toch toe en vertelde dat aan zijn vrouw. Zij reageerde nogal woedend want het enige wat ze aan de president en zijn gevolg konden bieden was de lunch die ze ook elke dag aan hun schapenhoeders boden. En zo geschiedde, de president en zijn gevolg kregen de schapenhoeders lunch voorgeschoteld die bestond uit lekkere stukken rauwe ham met meloen, daarna lamskoteletjes gegaard boven een vuurtje van wijnstokkensnoeisel en tot slot een stukje blauwe kaas, uiteraard alles begeleid door de wijnen van Château de Jau, een perfecte match.

Deze lunch werd een daverend succes en werd zo enthousiast ontvangen en doorverteld aan alle vrienden in Parijs, dat iedereen uit Parijs tijdens zijn vakantie in Zuid-Frankrijk langs het chateau wilde komen. Het restaurant was geboren en nu nog steeds kun je er de zalige schapenhoeders lunch nuttigen in combinatie met de eigen Chateau de Jau wijnen.

van Franse bodem

De wijnen die ik geproefd heb waren de witte La Jaja de Jau uit 2013, een Sauvignon Blanc, een frisse fruitige wijn. Niet helemaal mijn smaak, ik ben toch meer van de droge witte wijn maar goed gekoeld, niet te koud, heeft hij toch een lekkere afdronk. Het etiket van de La Jaja de Jau wijnen is gemaakt door de kunstenaar Ben. Hij exposeert regelmatig in het chateau en Jaja is een oud Frans woord wat in de volksmond een goed glas dagelijkse wijn betekent.

De andere was een rode Chateau de Jau uit 2012. Een stevige, fruitige rode wijn, die goed past bij rood vlees. Het gerecht, Boeuff Bourguignon, wat we aten harmonieerde er dan ook goed bij. Maar Chateau de Jau heeft nog veel meer te bieden dan deze twee wijnen die ik nu geproefd heb. Misschien  dat ik in de toekomst nog eens iets proef van dit huis. Voor meer informatie over Chateau de Jau kijk op: www.chateaudejau.com of bestel ze via Gall & Gall: http://bit.ly/1JA0jr0.

Beeldmateriaal: Mireille den Hartog | van Franse bodem

2 reacties

  1. Very interesting your article, it’s funny the way in which the restaurant was born in the castle ! Love Ben’s étiquette, so fun !! Have a nice weekend Mireille 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s