Madame Paté uit Amersfoort

van Franse boderm

Een tijdje terug stond er in het AD een leuk artikel dat ik aandachtig las. Het ging namelijk over “Madame Paté” ofwel Inge Janson uit Amersfoort. Waarom mijn blik er in eerste instantie op viel zal wel duidelijk zijn, paté, Frankrijk, blog, ik dacht dat is leuk om ook op mijn blog te plaatsen. Toen ik het artikel wat verder las, las ik dat haar vader, Kees Janson, een slagerij had gehad in Heusden en dat ze het paté maken van hem had geleerd. Ik legde meteen de link met een oud artikel uit de Seasons waar haar vader in stond, toen nog in bedrijf als slager. Daarnaast had ik nog wat linken zoals het feit dat mijn tante jaren in Heusden heeft gewoond en altijd haar vlees, worsten en patés, bij slagerij Janson haalde en dat mijn moeder ooit eens een cursus paté bakken bij de slager Janson heeft gevolgd. Ik zocht meteen contact en we maakte een afspraak.

van Franse bodem

Enthousiast word ik welkom geheten en bij binnen komst zie ik meteen al wat staan op de keukentafel. Want Madame Paté heeft geen winkel, maar doet de verkoop via markten en haar website. Op een plankje staan een al afgebakken paté, want paté bak je in de oven en een nog niet afgebakken paté. Deze laatste is erg leuk en apart om cadeau te geven. Doordat je hem nog zelf moet afbakken krijg je het gevoel dat je de paté zelf een klein beetje hebt gemaakt. In de verpakking van deze afbak-paté zit de beschrijving van hoe en wat.

van Franse bodem

Inge Janson is enthousiast en gedreven en wil graag haar vakkennis op het gebied van paté bakken overbrengen. Ze houdt van grove pure patés met niet al te veel kruiden. Deze gebruikt ze zowel gedroogd als vers, zoals hele peperkorrels en stukjes pistachenoten. Verder houdt ze er van om structuur te voelen wanneer je door een paté snijdt. Ze heeft het vak uiteraard geleerd van haar vader, die zo’n 14 verschillende paté-recepten in huis heeft. Een aantal daarvan gebruikt Inge en geeft daar haar eigen draai aan waarbij de verhoudingen wel altijd gelijk blijven. Deze zijn namelijk erg belangrijk voor het maken van een paté en bestaat uit 1/3 deel vet, 1/3 deel lever en 1/3 deel mager vlees voeg daar nog wat kruiden aan toe en je zit altijd goed. Deze verhoudingen gebruik Inge bij zowel de kleine als grote patés, die ze onder andere aan horeca levert.

van Franse bodem

Ik krijg na het gesprek een afgebakken en on-afgebakken paté mee en rillettes. Deze laatste is bereid door haar vader en heeft zelfs een gouden medaille gewonnen in Frankrijk. De al afgebakken paté maken we open bij een glas wijn, ook al is de verpakking eigenlijk te leuk om open te maken. De paté zit in een houten spaander, leuk om zo op een plank op tafel te zetten, maar op deze paté zit wat gelatine, die je niet kunt eten. Dus haal ik de paté uit de houten spaander en maak hem schoon. De structuur is inderdaad grof, bijna aards. De smaak is overweldigend, je proeft echt vlees en je heb door de grove structuur iets te bijten. Heerlijk is ie, deze paté de Provence. Alle patés van Inge zijn op een klassieke Franse wijze bereid. Meer informatie over deze zelfgemaakte patés vind je op: www.madamepate.nl Bon appétit!

Beeldmateriaal: Mireille den Hartog | Van Franse bodem

IMG_3561

15 reacties op “Madame Paté uit Amersfoort”

  1. Yvon Avatar
    Yvon

    Geweldig! Het water loopt je in de mond! En wat een leuk idee om cadeau te geven!

    Like

    1. Mireille den Hartog Avatar

      Hoi yvonne, erg leuk idee je kunt ook meteen het adres doorgeven stuurt ze het meteen op.

      Like

  2. Karin Avatar
    Karin

    Wat een leuk artikel , ik ga dit bewaren ! Dank je wel .

    Like

    1. Mireille den Hartog Avatar

      Het is weer eens wat anders!

      Like

  3. Je maakt wat mee als blogster | Van Franse bodem Avatar

    […] 2. Madame Paté in Amersfoort: 53 keer gedeeld […]

    Like

  4. Seizoensgerechten van Stephane Reynaud | Van Franse bodem Avatar

    […] Ja, als slagerskleinzoon kan je niet anders verwachten. En wat ik dan weer zo leuk vind, is dat dat weer een beetje overeenkomt met het verhaal van Inge Janson wat onlangs op dit blog gepubliceerd is. De patébakster uit Amersfoor… […]

    Like

  5. Van Franse bodem zoekt ‘Madame Paté’ op! | Van Franse bodem Avatar

    […] vervaardigd door haar vader. Over beide heb ik al eens een blogartikel gepubliceerd. Klik hier voor het blogartikel over ‘Madame Paté’ en hier over de […]

    Like

  6. Top 10 Franse sinterklaas- en kerstcadeaus! | Van Franse bodem Avatar

    […] patés van Madame Paté zijn ‘home-made’ en werkelijk voortreffelijk. Ook levert zij geweldige rillettes, […]

    Like

  7. Eten in Franse sfeer tijdens het Diner Francais Avatar

    […] serveert Madame Paté uit Amersfoort haar klassiek Franse patés. Lees meer over Madame Paté op dit […]

    Like

  8. Pop-up store Madame Paté Amersfoort Avatar

    […] vrijdag was ze voor het eerst open, Madame Paté. Voor een 4-tal maanden zit ze met haar pop-up store met zelfgemaakte, echte Franse patés in een […]

    Like

  9. Wederom pop-up store Madame Paté Amersfoort – van Franse bodem Avatar

    […] kan je terecht in het oude kleine benzine station aan de Kwekersweg 7. Daar bakt en verkoopt Inge Janson oftewel Madame Paté haar overheerlijke patés en rilettes. De voor ongeveer vier maanden geopende winkel is elke […]

    Like

  10. Pop-up store Madame Paté Amersfoort – Hét online platform voor producten van Franse bodem op Hollandse grond Avatar

    […] zaterdag 8 november bakt en verkoopt Inge Janson oftewel Madame Paté haar overheerlijke patés en rilettes. De voor ongeveer vier maanden geopende winkel is elke […]

    Like

  11. Tour d’amour op Valentijnsdag – Van Franse bodem Avatar

    […] lekkere borrelplank samenstellen kan ook met bijvoorbeeld een lekkere paté of rillettes van Madame Paté, heel gemakkelijk te bestellen. Of smeuige kazen van L’Amuse. Er staan nog veel meer […]

    Geliked door 1 persoon

  12. Stel een ‘Frans’ kerstdiner samen met producten van Franse bodem – Van Franse bodem Avatar

    […] te beginnen als entree zou ik kiezen voor de heerlijke paté’s van Madame Paté in Amersfoort. De paté de canard is niet te versmaden. Ook erg lekker zijn de rillettes. Ik zou gaan voor de […]

    Geliked door 1 persoon

  13. Stel een ‘Frans’ kerstdiner samen met producten van Franse bodem – Van Franse bodem Avatar

    […] te beginnen als entree kan je kiezen voor de heerlijke paté’s van Madame Paté in Amersfoort. De paté de canard is niet te versmaden. De kleine afbakpaté’s doen het goed bij een […]

    Like

Plaats een reactie

Welkom op Van Franse bodem, een blog over allerlei leuke dingen op Frans gebied in Nederland. Denk aan Franse producten, films, boeken, restaurants, hotspots, tentoonstellingen en allerlei andere interessante Franse (uitgaan)tips!
Geniet en kom in Franse sferen.

Franse adressen in Nederland

Abonneren

Voer je e-mailadres hieronder in om updates te ontvangen.

Prenons contact

Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven.
Franrkijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben
French food stories
Alles over de Franse keuken