Nogent mesjes bij Dille & Kamille

Van Franse bodem

Eens in de zoveel tijd komt mijn moeder uit het brabantse land richting Leusden waar ik woon. Vaak gaan we dan iets leuks doen. Nu gingen we een middag shoppen in Amersfoort. Een winkel die we altijd aan doen, waar we ook zijn, is de Dille & Kamille mits die natuurlijk in de desbetreffende stad aanwezig is. Bij binnenkomst stonden alle artikelen voor de vogeltjes uitgestald. Boven aangekomen trof ik opeens de snijmesjes aan van het Franse merk Nogent. Voor mij nieuw. Ik wist wel dat Dille & Kamille koekjes uit de Bretagne verkoopt.

van Franse bodem

Maar nu dus ook schil- en kartelmesjes uit de Haut-Marne streek. Uit het plaatsje Nogent. De plaatsnaam is een merknaam geworden voor messen. Al sinds de 19e eeuw is er een messenindustrie in deze streek en plaats omdat er ijzererts aanwezig is, de bossen er het hout leveren voor de houten heften, beken de waterkracht leveren en met het zandsteen, dat lokaal gevonden wordt, de messen geslepen kunnen worden. Het messenfabriekje, opgericht in 1923, levert aan ongeveer 50 werknemers werk. Voor meer informatie: www.nogent3etoiles.com

Naamloos-1

De mesjes, te koop bij Dille en Kamille, zijn te verkrijgen als spitse schilmesjes, gebogen snijmesjes en mesjes met een gekarteld lemmet.

Beeldmateriaal: Dille & Kamille, Mireille den Hartog | Van Franse bodem

3 reacties

  1. dank voor je trouwe blog. Heel fijn om te lezen en in Franse stemming te komen.
    Dille en Kamille is trouwens mijn favoriete winkel. Ben blij dat er tegenwoordig ook in Amsterdam een is gevestigd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s