Grands Crus de Bordeaux wijnproeverij Amsterdam

van Franse bodem

Gistermiddag, 12 februari 2015, was ik aanwezig bij de wijnproeverij van de “Union des Grands Crus de Bordeaux”, de betere wijnen uit de Bordeaux streek in Frankrijk. Deze proeverij is eens in de twee jaar en wordt onder andere georganiseerd door Perswijn. Het vond plaats in de serre van het prestigieuze Krasnapolsky Hotel op de Dam in Amsterdam waar normaal het ontbijt geserveerd wordt. Ik had van te voren al de deelnemerslijst van de desbetreffende kastelen uit de Bordeaux streek uitgeprint en aangekruist, zodat ik redelijk gericht te werk kon gaan.

van Franse bodem

Want om alle, meer dan 70 deelnemers, af te gaan, vond ik wat veel. Vele namen op de lijst zijn voor mij redelijk bekend. Nou wil ik niet uit de hoogte doen, maar de meeste kastelen die op de lijst staan, staan in de Medoc streek waar wij een huis hebben. En regelmatig tuffen wij met ons autootje door die Medoc wijngaarden met zijn vele wijnkastelen die lijken op prachtig gedecoreerde suikertaarten.

van Franse bodem

Maar nu waren vele eigenaren van die wijnkastelen afgereisd naar Amsterdam, om bij de wijnproeverij aanwezig te zijn, om hun mooie Grands Crus van 2012 te laten proeven aan professionals uit de branche. Er liepen wijnimporteurs, wijnwinkel eigenaren, food- en winebloggers, recensenten en andere professionals. Het was even dringen bij de ingang, want iedereen moest een badge op, maar zodra men binnen was en een glas had gepakt kon het proeven beginnen.

van Franse bodem

Dat proeven gaat gepaard met veel draaien van het glas om de wijn “te laten openen”, hoe de wijn traant, het bekijken van de kleur van de wijn en al slurpend de wijn proeven om hem daarna in een champagnekoeler uit te spugen. Bij sommigen deed ik dat maar al te graag, bij anderen slikte ik het met liefde door. Je krijgt tenslotte niet elke dag een Grand Cru in je glas aangeboden. Ik hou wel van die Bordeaux wijnen, stevig, robuust, soms zelfs wat zwaar en dat houterige, ik vind het zalig. Sommigen waren ook vol en wat romig. Dit samen met een goed stuk vlees of een kaasplateau en mijn dag kan niet meer stuk.

van franse bodem

Tijdens het proeven raakten we regelmatig in gesprek met de mensen van het betreffende chateau. Wat ze bijna allemaal geweldig leuk vonden was het feit dat ik blogger ben. Er werden meteen kaartjes uitgewisseld en daar bij ook nog persoonlijke gegevens. We moesten ook bij vele maar eens langs komen als we weer in ons huis in de Medoc waren, dan zouden we een privé rondleiding krijgen. Nou, dat zijn aanbiedingen die ik niet afsla en ik weet dus al wat ik de volgende vakantie ga doen in de Medoc.

van Franse bodem

Er hing een goede gemoedelijke sfeer tijdens de proeverij, na een uurtje of twee hielden we het voor gezien en namen we nog één van de zalige hapjes die er tijdens de proeverij geserveerd werden, trokken we weer onze warme jas aan en liepen we de Dam op. Met de smaak van de overheerlijke Grands Crus wijnen nog in ons mond liepen we met de meute mee richting het station. We zijn een mooie ervaring rijker en misschien mogen we er over twee jaar weer bij zijn. We hope so! A la votre!

IMG_3680

Fotografie: Mireille den Hartog/Paul den Hartog  |  Van Franse bodem

11 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s