Rillettes van Slagerij Janson uit Heusden

van Franse bodem

van Franse bodem

De ingrediënten om rillettes te maken zijn niet al te duur en het wordt vaak gemaakt van (varkens)vlees en ganzen- of varkensvet. Het is een smeuïge vleesbereiding, ontstaan in de 15de eeuw in de Franse provincie La Touraine. Rillettes, wij halen dat meestal als we in Frankrijk zijn bij de slager op de markt en dan is het meestal rillettes de canard, eenden rillettes dus.

van Franse bodem

Na een bezoek aan Inge Janson, ofwel “Madame Paté”, kreeg ik een rillettes mee. Ik was daar om een blog artikel te kunnen schrijven over haar fantastische patés. De rillettes die ik mee kreeg is gemaakt door haar vader. Haar vader, een gewezen slager uit Heusden, maakt de heerlijkste patés en rillettes. De rillettes is gemaakt van langdradig varkensvlees, dat langzaam en lang gesmoord wordt. Daardoor krijg je de kenmerkende draadjesstructuur en de smeuïgheid. Het is zeg maar het draadjesvlees dat we kennen van het rund, maar dan van het varken. Deze rillettes heeft zelfs een gouden medaille gewonnen in Frankrijk. Hij is zacht, minder vet en bevat minder zout. Hij smaakt werkelijk verrukkelijk met een stukje grof brood.

De rillettes is ook te koop bij alle Sligro’s en bij enkele Hanos vestigingen. En in Heusden bij de Verwennerij,  in ‘s-Gravenmoer bij slager Van Strien en in Den Bosch bij slagerij het Stokpaardje. Bon appétit!

Meer informatie over de rillettes:www.madamepate.nl

Een rillettes recept eerder gepubliceerd hier op het blog.

van Franse bodem

Fotografie: Mireille den Hartog  |  Van Franse bodem

3 reacties op “Rillettes van Slagerij Janson uit Heusden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: