Van Franse bodem op ON TRAXS! 2015

van Franse bodem

Hoe dingen kunnen lopen.

Hoe kom je nou met je blog “Van Franse bodem” op een modelspoorbanen event in het Spoorwegmuseum in Utrecht? Dit jaar begint de Tour de France in Utrecht, de Grand Départ en omdat dat een groots evenement is en voor mij redelijk dicht in de buurt, heb ik mij opgegeven als Tourmaker voor de Grand Départ van de Tour de France. Een Tourmaker is een vrijwilliger tijdens de Grand Depart. Ik ga tijdens het weekend van de Grand Départ iets doen op het gebied van marketing en communicatie. Wat precies weet ik nog niet, daar krijgen we binnenkort een grote bijeenkomst over in de Uithof in Utrecht. Omdat ik dus op de deelnemerslijst sta als Tourmaker, krijg ik allerlei nieuwsbrieven en andere informatie die te maken hebben met de Tour de France.

van Franse bodem

Zo ook de agenda waarop allerlei evenementen staan die rond de Grand Départ plaatsvinden in Utrecht. Zo is er een open tuinendag in Utrecht met een “Frans” tintje, komen er allerlei leuke boekenstalletjes te staan langs de grachten, net als in Parijs en zijn er een aantal tentoonstellingen over de Tour de France. Zo is er een tentoonstelling over “Nederlanders in de Tour de France” in het Spoorwegmuseum te zien. Hierover publiceer ik op 16 april een blogartikel.

van Franse bodem

Ik zocht dus contact met het Spoorwegmuseum voor wat informatie over die tentoonstelling. Ik kreeg keurig van de PR en communicatieman Evertjan de Rooij beeldmateriaal en uitleg toegestuurd. Ook vertelde hij dat er op 6, 7 en 8 maart, dit weekend dus, een modelspoorbaan event in het Spoorwegmuseum plaatsvindt waar een spoorbaantje te zien is gemaakt in oude wijnkistjes en de maker komt uit Frankrijk. Dat was voor mij natuurlijk aanleiding om even bij de Spoorwegmuseum langs te gaan. En zo kunnen dingen dus lopen.

van Franse bodem

Van Franse bodem op ON TRAXS! 2015

Ik kreeg bij binnenkomst van het Spoorwegmuseum een mooie persmap en keykoord aangereikt en ik ging op pad tussen, je raadt het al, hoofdzakelijk mannen. Ik was geattendeerd op drie modelspoorbaantjes “Van Franse bodem”. De eerste die ik bezocht was het modelspoorbaantje gemaakt in wijnkistjes. De maker Philippe Gabard komt uit Noord Normandië.

van Franse bodem

Het modelspoorbaantje heeft de naam “Château Tigoutt” gekregen en laat de geschiedenis van het wijnmaken zien, de opslag van de wijn en het vervoer ervan. Om de boel nog wat op te vrolijken stond er een volle fles wijn naast het spoorbaantje en gaf Philippe daaruit regelmatig de toeschouwers een glaasje.

van Franse bodem

Een andere spoorbaan “Van Franse bodem” gaf het werk in het bos weer en hoe het omgehakte hout vervoert wordt. Vaak tot in detail zijn huisjes, bomen, hekjes, straten en lantaarns uitgevoerd. Werkelijk heel knap en goed gedaan.

van Franse bodem

spoorwegmuseum

Zo stonden we ook te kijken bij Jean Ville waar de straatstenen uit karton waren gemaakt en het golfplaten dak van de schuur uit heel dun aluminium. Vindingrijkheid, fantasie en creativiteit heb je dus ook nodig voor deze hobby en natuurlijk helemaal gek en weg zijn van treinen. Deze unieke spoorbanen zijn nog dit hele weekend te zien in het Spoorwegmuseum te Utrecht tijdens de On Traxs 2015!.

spoorwegmuseum

Meer informatie: http://www.spoorwegmuseum.nl

spoorwegmuseum

 

Fotografie: Paul den Hartog   |   Van Franse bodem

 

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s