Wijnbeleving complex in Bordeaux

293047_410269682367956_811509945_n

Nog lang niet klaar, maar nu al een blikvanger, het “Cité des Civilisations du Vin”.   Als een soort sfinx verrijst het gebouw aan de Garonne, de rivier die door de stad Bordeaux stroomt. Een gebouw dat mij ook een beetje doet denken aan een decanteerkaraf. Dat is ook meteen de link met datgene wat er in het gebouw zich gaat afspelen: de geschiedenis en de ontwikkeling van de wijncultuur.

wijn bordeaux

Waar het gebouw ook op mag lijken, het is in ieder geval een futuristisch pand die de wijncultuur uit de doeken doet. Het is geen museum, geen pretpark, maar een belevingcentrum.

Hier voel je, ruik je, drink je en zie je wijn. Het is nog lang niet klaar. En het lijkt nu nog op een soort skelet, maar volgend jaar, in 2016, hopen ze in april de deuren te kunnen openen voor het publiek.

Het complex is dan 365 dagen per jaar open, ze verwachten zo’n 425.000 bezoekers per jaar en kun je het parcours binnen in het complex beleven in 8 talen. De architecten van dit prachtige complex zijn Anouk Legendre en Nicolas Desmazières. Zij hebben geprobeerd om de bezoeker door de wijncultuur te leiden, onder andere door grote projectieschermen neer te zetten, maar waar ook ruimte is voor wisselende tentoonstellingen, je workshops kunt volgen op het gebied van wijn,  je wijn kan proeven, een hapje kunt eten en er veel te zien is en te horen over de invloed van de wijncultuur op de stad Bordeaux.

Dus ben je wijnliefhebber, net als ik, dan is een bezoek volgens mij zeker de moeite waard. Ik kijk enorm uit naar de opening van het “Cité des Civilisations du Vin” in de prachtig mooie stad Bordeaux, die dit jaar ook uitgeroepen is tot beste Europese bestemming van 2015 en hoop volgend jaar die mooie wijnbeleving te mogen gaan ervaren. Om alvast een indruk te krijgen en voor meer informatie: http://www.citedescivilisationsduvin.com/

 

 

 

 

 

 

Auteur: Mireille den Hartog

Grafisch vormgever en eigenaar van www.vanfransebodem.nl. Een website over alles wat er op Frans gebied gebeurt in Nederland zoals Franse hotspots, Franse films, tentoonstellingen, Franse boeken en events. Je vindt het op Van Franse bodem. Auteur van de boeken: 57 'iconen' van Franse bodem, Cahier de France en Gironde, kust tot wijn.

10 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s