Wederom de must-have voor deze zomer: de espadrilles

Omdat gisteren de zomertijd weer is ingegaan en we allemaal weer verlangen naar de zomer en zwoele zomeravonden dit artikel over de espadrilles.

Een hot item dat elk jaar weer terug komt als must-have en die zeker niet mag ontbreken in je kledingkast zijn de espadrilles. Eén van mijn eerste blogartikelen ging over de espadrilles.  Omdat het voorjaar en de zomer weer in aantocht zijn en de espadrilles weer in menig modemagazine wordt aangeprezen als must-have, bij deze een soort herblog en aanvulling op datgene wat ik al eens eerder heb gepubliceerd over de espadrilles.

Oorspronkelijk komen de espadrilles uit Catalonië en werden ze gedragen door mannen en vrouwen op het platteland en in de Pyreneeën. Op z’n Catelaans werden ze “espardenyas” genoemd wat weer afgeleid was van het woord “espart”. Espart was in de Middeleeuwen een mediterrane grassoort waar touw van gemaakt werd. En aangezien de zolen van de espadrilles ook van touw gemaakt werden was de link gelegd. De zool die dus van oudsher vervaardigd werd van touw is meteen ook het belangrijkste kenmerk van de espadrilles. Tegenwoordig wordt de zool voorzien van rubber voor extra versteviging. De bovenkant bestaat meestal uit canvas of katoen. Maar veel bekende modeontwerpers van nu maken ze ook wel van suède of leer.

In een Catalaans document uit 1322 wordt al melding gemaakt van het schoeisel en in verschillende Spaanse regio’s maken ze deel uit van de traditionele klederdracht. Maar de echte doorbraak van de espadrilles kwam door de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent in de jaren 60 van de vorige eeuw. Hij ontwierp een model met hoge gevulde hak en was vanaf dat moment onderdeel van de zomercollectie van Yves Saint Laurent. IMG_3686

De espadrilles ging de geschiedenis in als de ‘campesina’ van Yves Saint Laurent en beroemdheden als Grace Kelly en Jacqueline Kennedy werden ermee gesignaleerd. Tegenwoordig heeft zo’n beetje elk gerespecteerd ontwerper zijn “eigen” espadrilles zoals Kenzo, Prade, Valentino en Chanel. De espadrilles zijn naast comfortabel ook nog eens ecologisch verantwoord en dus helemaal van deze tijd. Tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar in hippe kleurtjes en met kekke prints. Het mag duidelijk zijn, de oude “espardenyas” zijn nog steeds hip, up to date en een must-have voor iedereen.

 

 

 

 

 

3 gedachten over “Wederom de must-have voor deze zomer: de espadrilles

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

van Franse bodem

Franse producten, Franse hotspots in Nederland

Brocanterie de Witte Raaf

Brocante • B&B • Atelier

le Cap Ferret de Sophie Juby

mon Ferret authentique et photogénique, mes adresses trendy, mes coups de coeur.

En Gironde

allerlei informatie over de Gironde streek in Frankrijk

%d bloggers liken dit: