Nederlanders in de Tour de France.

Post-trein ploegentijdrit 1982

Op 4 juli 2015 start de Tour de France in Utrecht, “le Grand Départ”. Aanleiding voor Het Spoorwegmuseum in Utrecht om vanaf vandaag 16 april 2015, in samenwerking met het Huis van de Wielersport, de tentoonstelling ‘Nederlanders in de Tour’ te organiseren.

Sinds 1936 nemen er Nederlandse renners deel aan de Tour de France. Met het tonen van diverse collecties en bruiklenen wordt een indrukwekkend beeld geschetst van de rol van de Nederlanders in de Tour de France. Er zullen o.a. fietsen, wielershirts, foto’s en filmbeelden van Nederlandse tourhelden getoond worden. ‘Nederlanders in de Tour’ is te zien tot en met 26 juli 2015.

ADV 210x304_TOUR

Historie

De rol voor de Nederlanders begon in 1936 toen de eerste Nederlanders de Tour de France reden. Albert van Schendel, zijn broer Antoon, Theo Middelkamp en Albert Gijzen maakte onderdeel uit van deze allereerste Nederlandse wielerploeg in de Ronde van Frankrijk. De Van Schendels en hun team zijn de eersten in een lange rij van Nederlandse tourdeelnemers. Hoogtepunten in de geschiedenis zijn natuurlijk de tourzeges van Jan Jansen in 1968 en Joop Zoetemelk in 1980. Maar ook de vele etappeoverwinningen van o.a. Jan Raas, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann, Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Michael Boogerd blijven niet onvermeld in de tentoonstelling.

Jan Nolten - 1953 Col Izoard

Voor meer informatie over de tentoonstelling kijk op: http://www.spoorwegmuseum.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s