Al 125 jaar, het Opinel mes

opinel 125 jaar, het Opinel mes! In 1890 wordt hij geboren, het Opinel mes. Een zakmes met een houten heft. Simpel qua vormgeving. Deze is eigenlijk in al die 125 jaar niet veranderd. Joseph Opinel maakte het mes in 12 verschillende maten en nummerde deze, waarbij het cijfer de lengte van het lemmet aangeeft. Het mes is in eerste instantie niet inklapbaar. In 1955  kan het lemmet wel in- en uitgeklapt worden en kan het lemmet vastgezet worden door aan een ring te draaien. opinel Het houten heft is er tegenwoordig in allerlei moderne kleurtjes en het lemmet is er nu ook in roestvrijstaal. Naast het oude model zijn er nu ook allerlei andere en moderne modellen voor in de tuin, keuken, aan tafel, op de boot of tijdens bergwandelingen. musee_opinel_nouveau_logo Sinds 2013 heeft Opinel een eigen museum in de plaats waar het mes ook ontstaan is, in St. Jean de Maurienne, dit ligt ten zuiden van Albertville. Voor meer informatie over het museum: http://www.opinel-musee.com opinel In 1985 komt het Opinel mes op de lijst te staan van de 100 beste designs. Op deze lijst staat ook de Rolex horloge en de Porsche 911. Dat Opinel een stukje Franse cultuur is, blijkt uit het feit dat het woord Opinel sinds 1989 is opgenomen in de encyclopedie Larousse. Ook zijn de woorden BIC en SOLEX daarin te vinden. opinel Tegenwoordig kan je het Opinel mes je geheel “eigen” maken, want je kan het houten heft laten graveren. Ook geeft Opinel regelmatig limited edition messen uit. Kijk voor meer weetjes, feiten en onderhoudstips voor je Opinel-mes op www.opinel.com Over het Opinel mes heb ik al eerder een blogartikel geschreven. Zie hier! opinel Fotografie: Opinel, Mireille den Hartog   |   van Franse bodem

9 reacties

  1. Ik houd het bij Laguiole. Kocht er in de 90er twee voor mijn (eigen) verjaardag bij De Bijenkorf voor meer dan ƒ150. Waarom die zo duur waren besefte ik eerst ruim 15 jaar later toen ik bij toeval las dat het handvat van olijfhout is, De Bijenkorf dus.
    De twee benut ik zelden en dan nog voor luxe vlees.

    Like

  2. Wat apart, ik heb nog nooit van die messen merk gehoord, en omdat het zakmessen zijn, vind ik het zelf altijd wel handig om er eentje bij te hebben als ik aan het kamperen ben. Weet je of deze ook verkrijgbaar zijn bij meesterslijpers.nl?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s