Van Saint Torpes naar Saint Tropez

49 vue sur st tropez

Van de zomer zal het er wel weer ontzettend druk zijn en zullen velen zich weer vergapen aan de mooie jachten die er in de haven liggen, Saint Tropez, de grote toeristische trekpleister van Zuid -Frankrijk. Ook ik ben er in het verleden wel geweest en ook ik heb mij vergaapt aan de mooie jachten, bezocht de gezellige markt en liep door de leuke kleine straatjes van dit dorpje. Maar ik heb mij eigenlijk nooit afgevraagd waar de naam Saint Tropez nou eigenlijk vandaan kwam. Tot afgelopen zondag. Ik kreeg via Helma Roosenthaler, van wie deze fantastische schilderwerken zijn die bij dit blogartikel geplaatst zijn, een berichtje dat er 16, 17, en 18 mei in Saint Tropez het BRAVADE DE ST TROPEZ plaatsvindt. Torpes, Saint Tropez de link is gelegd maar wat is het verhaal erachter?

38 vue sur le golfe verkocht

Het verhaal gaat dat de naam Saint Tropez afstamt van de martelaar Saint Torpes. Hij was geboren in Pisa onder keizer Nero, een officier in het leger. Hij hing het Christelijke geloof aan. Tropes weigerde zijn geloof op te geven en werd daarom onthoofd. Zijn lichaam werd in een bootje gegooid samen met een hond en een haan en deze dreef richting de baai die nu Golfe de Saint Tropez wordt genoemd. Het bootje strandde daar weer op het land en sindsdien heet het dorpje Saint Tropez.

99 chapelle ste anne st tropez verkocht

Het kleine visserdorpje Saint Tropez groeide uit tot een trekpleister van internationale sterren en was een inspiratiebron voor menig schilder. In de Tweede Wereldoorlog speelde het dorp een belangrijke rol in de invasie van Zuid-Franrkijk van de geallieerden. Maar de echte internationale bekendheid kreeg het dorpje door Brigitte Bardot die daar in 1956 neerstreek voor de opnames van de film ‘Et dieu créa la Femme’ van Roger Vadim. De film maakte haar en het dorp Saint Tropez in één klap wereldberoemd. De ‘Louis de Funes’ films brachten vervolgens het massatoerisme naar het eens zo rustige visserdorpje.

BB_prend_lautocar_des_cp_gd

Op deze still uit de film ‘Et dieu créa la Femme’ is Brigitte Bardot te zien met aan haar voeten Repetto ballerina schoentjes. Hier schreef ik dit blogartikel over. De bus is een oude Renault R 4192.

11117767_619334024867590_290680022_n

Voor meer informatie over het Fête de Torpes.

http://www.golfe-saint-tropez-information.com/fr/animation/evenement/saint-tropez/456emes-bravades-fete-traditionnelle/93266

 

Beeldmateriaal: de mooie schilderijen zijn van Helma Roosenthaler. Meer informatie over haar vind je op: http://www.art-en-france.nl/helmaroosenthaler.html

 

120 port de st Tropez verkocht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s