Tour de Medoc-Gironde-Frankrijk

Het is zondag en dan is het in Frankrijk….. ‘Vide Grenier’-dag oftewel rommelmarktdag. Via onder andere de website www.vide-grenier.org kan je precies zien per streek waar alle rommelmarkten zijn. Vandaag staan er vijf op het programma. Een volle en drukke dag, dat wordt dus een picknickmand meenemen. Ik plan de route en kijk waar we de picknick gaan houden. We gaan op tijd weg en de eerste rommelmarkt die we aandoen is in Brach.

foto 1 kopie

Altijd gezellig hier in dit dorp Brach weten we uit ervaring. Dit keer raken we in gesprek met een Belg uit Brussel die al jaren in Frankrijk woont. We kopen hier niet zo veel. We rijden door en de volgende rommelmarkt bevindt zich op een groot grasveld buiten het dorpje Lamarque. Het is nog vroeg en dus nog redelijk rustig. Deze valt wat tegen. We houden een tussenstop in Pauillac waar we aan de kade een kopje koffie nuttigen op een terras. Op weg naar de volgende rommelmarkt besluiten we een weggetje buiten Pauillac in te slaan. Een weg die pal langs de Gironde loopt en je voert naar de ‘haven’ voor de schepen die onderdelen voor de Airbus aanleveren.

foto 2

Dit weggetje is echt te gek, want langs deze weg aan het water staan ontzettend veel leuke vissershuisjes. Kenmerkend voor de streek. De ene nog mooier dan de andere. We willen hier wel ergens picknicken, maar besluiten toch door te rijden naar het haventje van Port de By. We lunchen met gegrilde kip, risotto en tomatensalade en uiteraard een glaasje wijn. Tijdens deze lunch zien we een man aankomen die aanbelt bij het enige huisje wat in het haventje staat.

lunch

Er wordt niet open gedaan, de man kijkt wat rond en loopt naar ons toe. Of wij iemand hebben gezien. Nee, zeggen wij en we raken met meneer in gesprek. We komen al snel op Nederland en Amsterdam en hij vertelt dat hij een dochter in Nederland heeft wonen. Ze studeert in Den Haag. Zelf woont hij in Bordeaux. Apart om te ervaren. Zit je te picknicken in een klein gehucht/ haventje ergens in het grote Franse land kom je iemand tegen die verwant is met Nederland. Grappig!

foto 2

Tussen de bedrijven door, het picknicken en het bezoeken van de Vide Greniers komen we langs het plaatsje Saint Yzans de Médoc. In dit plaatsje woont de bekende Mimi Thorisson. Mimi is foodblogger en heeft nog niet zo lang geleden een prachtig Frans kookboek uitgegeven. Klik hier voor het blogartikel daarover. Ik wilde wel eens zien waar ze nou precies woont en al die mooie beelden en blogverhalen produceert voor haar blog Manger. Zelf was ze niet thuis, ze zat in Milaan, maar de hondjes waren er wel en een klusjesman die op het dak bezig was. Ik denk dat ze een mooie aanwinst is voor het dorpje, want voor de rest is het er vrij stil.

foto 1

We tuffen door naar het volgende dorp op de planning. Het is ondertussen erg warm geworden, lunchtijd is voorbij, dus ook drukker op de parkeerplaatsen, gewoon een grasveld en markjes. Dit keer parkeren we de auto pal tegenover een halve molen. Deze molens kom je erg veel tegen hier in de streek, vaak zonder wieken en vervallen, maar deze is mooi opgeknapt, net als die bij ons in het dorp Carcans. We betreden het terrein en zien dat het buffet wordt opgeruimd. Dat is ook een fenomeen op zich, het buffet. Geen rommelmarkt zonder buffet. Op grote bbq’s worden er worsten gegrild, de patat pruttelt in de frituur, de wijn wordt geschonken in plastic bekertjes en aan lange biertafels nuttig je vervolgens al deze ‘overheerlijke’ kookkunsten.  Pas pour moi. De geur alleen al.

Op deze rommelmarkt zien we niet zo veel en bij het inslaan van het laatste pad horen we opeens: “Eeeh Paul”. De buurman van twee huizen verderop uit onze straat in Carcans staat samen met z’n vrouw hier de overbodige spulletjes te verkopen. Er wordt wat gekeuveld over en weer. Maar wij willen verder want we hebben nog één rommelmarkt te gaan.

naujac sur mer

Als laatste rijden we naar het dorpje Naujac sur mer, waar zowel op het plein voor de kerk een kermis is als een vide grenier. Hier scoren we nog een keramische cigale en een mooie quicheschaal. De dag is nog lang niet voorbij, maar we zijn gaar van zo’n dagje rondkuieren. Via Hourtin rijden we terug naar ‘huis’, naar Carcans waar we een glaasje rode wijn nemen en al onze aanwinsten nog even goed bekijken. Het was een mooie dag en een gezellige Tour de Vide Greniers de Médoc!

Een reactie op “Tour de Medoc-Gironde-Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s