Fête de la Musique

logo fete de la musique

Aanstaande zondag is de langste dag van het jaar, 21 juni. Op die dag is er het muziekfeest ‘Fête de la Musique’ dat in heel Frankrijk ieder jaar wordt gevierd. Een gratis muziekevent dat plaatsvindt op pleinen en straten, maar ook in openbare gebouwen als postkantoren, mairies en in hotels, scholen, universiteiten, ziekenhuizen en zelfs in gevangenissen. Vooral in Parijs wordt het festival groots aangepakt.

Het festival ‘Fête de la Musique’ is ontstaan in 1982 en heeft als doel culturen met elkaar te verbinden door middel van muziek. Elkaars cultuur leren kennen en delen via muziek. Het is een event voor het publiek, maar vooral ook door het publiek. Je kunt solo of met een band komen spelen op de pleinen en straten, of in openbare gebouwen. Het maakt niet uit of je nou amateur bent of professional. Het gaat erom elkaar te inspireren en elkaars muzieksoorten en -stijlen te leren ontdekken.

3672777181-lVanaf het begin is het festival een succes en vorig jaar bezochten in Frankrijk ongeveer 10 miljoen mensen het festival en konden ze luisteren naar zo’n 17.000 ‘concerten’. Maar niet alleen in Frankrijk is het festival een succes. In meer dan 120 landen en in ruim 700 steden in de wereld vindt op 21 juni het festival ‘Fête de la Musique’ plaats.

De video hieronder geeft een hele goede sfeerimpressie.

Het Fête de la Musique festival is uitgegroeid tot iets groots en is ook te beleven in andere grote steden in Europa zoals in Berlijn. Maar ook in ons kleine kikkerlandje vindt het festival hier en daar plaats zoals in Ermelo, http://www.ermelosemuziekfeesten.nl/

En misschien volgen er nog wel meer steden in Nederland in de toekomst, Amersfoort bijvoorbeeld, wie zal het zeggen! Ik ben voor in ieder geval!

Affiche-FDLM-2015_seve-illustration-article

Voor het festival ‘Fête de la Musique’ wordt elk jaar een affiche ontworpen. Voor deze 34 ste editie van het festival is het de eer aan Benoît Santiard en Guillaume Grall, van het grafisch vormgevingsbureau ‘Building Paris’.

Meer informatie over het Fête de la Musique in Frankrijk: http://fetedelamusique.culturecommunication.gouv.fr/