Bonbon de la semaine (Gers)

IMG_1281

1729

Het staat uitgehakt in de steen boven de oude voordeur. Bijna driehonderd jaar kijkt het oude boerderijtje al naar de machtige Pyreneeën in de verte. In de hele wereld woonden toen nog geen zevenhonderd miljoen mensen, tien procent van de huidige overbevolking. Een wat rustige tijd tussen vaak  roerige perioden. De Spanjaarden waren terug op hun eigen schiereiland, hun bezittingen boven de Pyreneeën waren nu Frans grondgebied. Napoleon zou pas dertig jaar later worden geboren en de Franse Revolutie liet nog vijftig jaar op zich wachten. J.S. Bach voerde voor de tweede keer zijn Matheus Passion op, in Leipzig. Frankrijk, Engeland en Spanje sloten het Verdrag van Sevilla om een oorlog die al twee jaar eerder was beëindigd ook officieel af te sluiten. Langs de Mississippi slachtten de Indianen 138 mannen, 35 vrouwen en 56 kinderen van Franse nationaliteit af (zal omgekeerd ook wel eens gebeurd zijn, denk ik dan). Maar dat was het zo’n beetje, voor 1729.

IMG_1350Het huis voor de verbouwing

Wie bouwde het?  Met stenen die in de ijstijd door een gletsjer zijn aangevoerd uit de bergen en nu nog overal in de grond zitten. Met balken die met de hand werden uitgehouwd uit eikenbomen. Geen rijke boer, want het werd een heel klein boerderijtje met alleen een woonkeuken en nog een kamer ernaast. Geen trap omhoog, want daar was de hooizolder. De ‘keuken’ bestond uit een open haard om te koken met ernaast in de hoek een aanrechtje van steen. Water kwam uit de put, dertig meter verderop. Maar een eigen broodoven heeft het huisje nooit gehad, hoe kwamen ze aan brood? Als er kinderen zijn gekomen en dat zal best wel, moet de hele familie in de andere kamer hebben geslapen. Die had ook een, zij het kleinere, stookplaats.    DSC03426Het bijgebouw was er haaks op gezet. Een schuur, de chai die aan één kant open was met de wijnpers en een kleine stal met er boven het kippenhok en tenslotte nog een half open ruimte. De stal te klein voor koeien of paarden, waarschijnlijk gebruikt voor varkens. Of een paar geiten om toch melk te hebben. Je weet natuurlijk nooit hoeveel land er toen bij hoorde, maar nu is het ruim twee hectaren. In het dorp verderop staat een geheel vervallen kasteel van de laatste graaf ‘Vicomte de Labatut’ Pierre Clair de Fondeville, die stierf op 21 september 1828. Misschien is het huisje gebouwd door of voor een werknemer van deze graaf. Met een stukje grond om voor zichzelf te bewerken. Dat zou ook het ontbreken van ruimte voor een paard en gereedschappen verklaren. Die werden dan van de baas geleend. Dat kan ook de verklaring voor het ontbreken van een broodoven zijn, brood was onderdeel van de arbeidsvoorzieningen?    DSC03416Het moet een hard leven geweest zijn. Als mijn theorie klopt moest de man des huizes de hele dag voor de graaf werken en dan nog tijd vinden voor zijn eigen bedoening. Zorgde zijn vrouw voor de kinderen? Zonen die als kanonnenvoer konden worden opgeroepen voor de zoveelste oorlog, dochters die als dienstplicht de droit du seigneur’ moesten ondergaan? Of had ook de vrouw een fulltime baan op het kasteel er bij? Na driehonderd jaar is het huis versleten. Bovendien weten we inmiddels hoe het is om in een oud Frans huis te wonen. In het begin ben je er alleen in de zomer, nu weet je dat de kleine ramen in de winter veel te weinig licht binnenlaten. Waardoor het altijd donker blijft. Je wilt dubbel glas en ramen die niet kieren, want de gasprijs blijft maar stijgen.

DSC03411Ons eerste oude huis had prachtige tegelvloeren en die kon je er niet zonder te beschadigen uitbreken om vloerverwarming aan te leggen. Bij vrienden heb je inmiddels wel gemerkt hoe lekker zo’n warme vloer is. Niet alleen in januari, maar de hele periode tussen oktober en mei. Dat dikke muren in de zomer het huis koel houden klopt wel, maar dat ze in de winter de warmte binnenhouden geloof je niet meer. Dat laat je liever aan steenwol over. Zoals een open haard je ook niet meer bekoort. Je leest altijd over een knapperend haardvuur, maar nooit over een rokende haard. Niemand die je vertelt dat 90% van de warmte door de schoorsteen verdwijnt.  IMG_1252 Ons eerste Franse huis werd verkocht, we kochten deze en lieten drie muren staan, uit eerbied voor de eerste bewoners. Maar de rest is nieuw en comfortabel. Met zonnepanelen die voor gratis warm water zorgen. Met aerothermie voor de vloerverwarming: een ventilator op het dak zuigt lucht aan en een condensator haalt er de warmte uit, ook als het buiten vriest. Onze totale energie rekening bedraagt nog geen €1500 per jaar, vroeger waren we alleen aan verwarming het zesvoudige kwijt. En nu gaat het weer op zoek naar nieuwe bewoners, want wij zijn weer toe aan een nieuwe uitdaging. Bouwen is ons lust en ons leven… Waar de pioniers vroeger sliepen is nu onze keuken, met koelkast en vriezer, met oven en magnetron. Als ik een brood uit de oven haal denk ik ook wel eens aan ze. Wat ik zie zijn de Aardappeleters, van Vincent van Gogh.

Peter Schoenmaker

Ik schreef 2 boeken over onze avonturen in Frankrijk.

Kijk maar op www.peterschoenmaker.nl

Interesse in het huis: mail me gerust: peter@peterschoenmaker.nl

Wil je ook met je Franse (tweede)huis in deze rubriek? Stuur dan je verhaal over het huis met een aantal leuke foto’s naar info@uneontwerpstudio.nl of laat een reactie achter onder het kopje contact.

Auteur: Mireille den Hartog

Grafisch vormgever en eigenaar van www.vanfransebodem.nl. Een website over alles wat er op Frans gebied gebeurt in Nederland zoals Franse hotspots, Franse films, tentoonstellingen, Franse boeken en events. Je vindt het op Van Franse bodem. Auteur van de boeken: 57 'iconen' van Franse bodem, Cahier de France en Gironde, kust tot wijn.

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s