Gastblog: Château Roubine door Muriël Damaschek

Via Facebook kwam ik in contact met Muriël Damaschek. Zij wilde graag een keer een blogartikel schrijven, met als onderwerp wijn. Prima zei ik, als het maar op mijn blog past. Zo gezegd zo gedaan, bij dezen dus haar blogartikel met als onderwerp iets over wijn.

 

Blogartikel: Muriël Damaschek

Vandaag mijn allereerste blog, spannend (voor mezelf dan… )

De reden dat ik begin met bloggen is dat ik aangestoken werd door Mireille den Hartog, de blogster van “Van Franse Bodem”. Haar artikelen lees ik, als Francofiel, dan ook altijd met veel plezier! Toen zich de kans voor deed om een blog te mogen schrijven op haar site, was ik meteen erg enthousiast.
Alleen, waar begin je? Francofiel én wijnliefhebster als ik ben, was die keuze snel gemaakt: wijnen uit La Douce France!

Graag wil ik jullie meenemen naar Château Roubine, waar ik zelf met mijn gezin afgelopen mei geweest ben en erg enthousiast over ben.

van Franse bodemChâteau Roubine ligt in het hart van de Var, tussen Lorgues en Draguignan. Het is een van de oudste wijngaarden in Frankrijk! Het Château is al bekend vanaf de 14e eeuw en is 1307 in handen gekomen van de Hospitaalridders (een Ridderorde die zich als doel stelde de pelgrims te beschermen en verplegen), die het kregen van de Tempeliers. De strategische positie op de Romeinse weg (genaamd ‘Julienne’) en zijn buitengewone schoonheid hebben het tot een ware trekpleister gemaakt. In 1953 krijgt Château Roubine van het ministerie van Landbouw de status Cru Classé.

van Franse bodemHet tempelierswapen van Château Roubine verwijst  naar de geschiedenis van het domein: De draak, het symbool van Draguignan, de leeuw, het symbool van Lorgues, beiden beschermd door de zonnestralen van de Provence. De naam ‘Roubine’ komt van het Provençaalse woord  ‘stroming’, wat verwijst naar de natuurlijke drainage van de wijngaard.  Samen met zijn ideale oriëntatie oost / west  en zijn klei en kalksteen bodem zijn deze aspecten van groot belang voor de productie van wijnen van hoge kwaliteit. De huidige eigenaresse, Valérie Rouselle, hecht grote waarde aan milieuvriendelijke methodes, reden waarom het Château in 2008 het certificaat  ‘Agriculture Raisonnée’ werd toegekend.

van Franse bodemOver de wijnen kan ik natuurlijk heel veel vertellen, maar ik hou het kort, zodat u meer tijd overhoudt om er zelf van te proeven en ervan te genieten. Hieronder een heerlijke rosé, geproduceerd door de kinderen van Valérie. Het is een elegante, zuivere en verfijnde terraswijn, waarin je smaken van fruit en bloemen herkent en ook kruidig kunt ruiken en proeven. Een zalige, lang aanhoudende afdronk maakt dit tot een absolute top rosé. La vie en rose is te drinken als aperitief of samen met mediterrane (vis)gerechten zoals bijvoorbeeld Dorade, Brasem, Bourride of Bouillabaisse.

www.chateauroubine.comOok enorm aan te bevelen is de Cru Classé. Een witte wijn, waarvan de druiven ’s nachts worden geplukt en de schil van de druif even wordt mee geweekt, zodat deze smaak en kleur afgeeft. Het heeft een heerlijk sappige geur en smaak van exotisch fruit. Wederom een lange en ook wat complexere afdronk, zodat u op een zomerse (wellicht Franse?) avond heerlijk kunt genieten van deze zalige wijn. Deze wijn gaat goed samen met zowel vis als licht wit vlees.

van Franse bodem

Alle informatie over Château Roubine en haar fantastische wijnen is te vinden op  www.chateauroubine.com

Een origineel cadeau-idee is om wijnstokken te ‘leasen’. Je betaalt een bepaald bedrag en krijgt daar wijnen naar keuze voor terug, die je zelf op kunt halen bij het Château (op laten sturen kan natuurlijk ook). Meer informatie is te vinden op http://www.covigneron.com

Wil je ervaren hoe het is om op het domein te wonen te midden van de wijngaarden, dan kun je terecht op http://www.masdescandeliers.com

5 reacties op ‘Gastblog: Château Roubine door Muriël Damaschek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s