De Belem aanwezig op Sail Amsterdam

Belem Frankrijk

Vandaag begint het vijfjaarlijkse evenement ‘Sail Amsterdam’. Vijftien jaar geleden was er de Sail Amsterdam 2000. Ik werkte in die tijd bij een reclamebureau en één van onze klanten huurde het schip de Willem Barentsz om vervolgens zijn relaties uit te nodigen om een dagje Sail mee te beleven.
Ik maakte voor die aangelegenheid de uitnodigingen, kaarten en een monsterboekje. Ook was het de bedoeling dat wij als ‘zeemanspersoneel’ de monsterboekjes ter plekke op de Sail zouden invullen. Helaas ging dat voor mij niet door omdat ik toen net bevallen was van mijn nu vijftien jarige dochter.

foto 3

Nu zoveel jaren later komt Sail weer in mijn leven voorbij en wel om het feit dat er zeven grote (zeil)schepen meevaren en te zien zijn van Franse bodem, waaronder de driemaster de Belem. Dit prachtige fraaie Franse handelsschip uit 1896, wat nog steeds zeiltochten maakt, heb ik vorig jaar in augustus 2014 mogen bewonderen in de haven van Pauillac in de Medoc streek in Frankrijk.

Belem FrankrijkHet schip is gebouwd in de buurt van Nantes in Chantenay sur Loire en vervoerde vooral cacao uit Brazilie en rum en suiker uit de Franse Antillen. In 1914 kwam het schip in handen van de hertog van Westminster en veranderde de Belem in een prive-jacht.

Belem FrankrijkIn de loop der jaren wisselt het schip meerdere keren van eigenaar, maar in 1977 wordt het 58 meter lange schip opgekocht door Franse zakenlui. De Stichting Belem wordt opgericht en de Belem doet sindsdien dienst als commercieel trainingsschip.

Meer weten over dit mooie schip: http://www.fondationbelem.com

IMG_1892

Voor meer informatie over Sail Amsterdam 2015: www.sailamsterdam.nl

IMG_2722

Weten welke schepen er van Franse bodem nog meer meevaren tijdens Sail Amsterdam?

http://www.ambafrance-nl.org/7-Franse-Tall-Ships-op-SAIL-Amsterdam-19-t-m-23-augustus-2015-Amsterdam

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s