De film “Marguerite’ wint de La Grenouille prijs! 

Afgelopen zondag beleefde hét festival voor film en literatuur; “Film by the sea”, zijn laatste dag. Tijdens dit event zijn er vele mooie films te aanschouwen, waaronder ook Franse films. De film “Marguerite’ was de openingsfilm van die ‘Ciné Premières’ en kon kans maken op de “La Grenouille award”. Dé award voor de beste Franstalige film.

De jury moest zich dit jaar mogen buigen over 12 Franstalige films. De variatie was erg groot, waardoor dit als een zeer aangename, maar ook moeilijke klus werd ervaren. De jury kon na lang beraad een nummer 1 toekennen: de film ‘Marguerite’.

film, Frankrijk, Van Franse bodem

Deze film trof de jury door de originaliteit en uitwerking, geïnspireerd op een waargebeurd verhaal, zich afspelend in een roerige tijd met schitterende kostuums, prachtige locaties en mooi uitgelicht.

De film heeft veel symboliek: de regisseur heeft ons meegenomen in een soort sprookje, een theaterstuk met ‘Commedia dell Arte’ invloeden. Wordt de hoofdfiguur zich bewust van haar onmogelijkheden? Is het wachten op de liefde van haar man…een lege stoel…het lijkt wel wachten op Godot. Zichtbaar ook tijdens de autoritten, waarbij telkenmale dezelfde kruising in beeld gebracht wordt.

Als kijker wordt je geraakt door de hoofdpersoon, een authentieke persoonlijkheid die de sympathie van de kijker weet te winnen en alles lijkt te doen om haar droom te verwezenlijken, maar een zoektocht naar liefde blijkt te zijn.

Het gebruik van het rode licht in de kelder – onderwereld –  waarin een bewaker zijn werk doet en toewerkt naar de finale.

Een bovenwereld; een wereld vol met hypocrisie van de toenmalige bourgeoisie, anarchisten, revolutionaire en dadaïsten, waarbij kunst en politiek door elkaar geschud worden. Dit komt mooi tot uiting tijdens het zingen van ‘La Marsaillaise’.

Echter ook tederheid en schoonheid: we zien een personage die doet denken aan Tadzio in Der Tod in Venedig van Thomas Mann, naast een bijzondere vrouw en een mimiekvolle zangpedagoog.

De muziek:  ongelooflijk zuiver en vertederend vals.

La Semaine de - La Grenouille nummer 1_Pagina_06

Kortom de film ‘Marguerite’ is de prijs meer dan waard! Over deze prijswinnende film heeft ‘Van Franse bodem’ al eens een blogartikel gepubliceerd. Klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s