Een van mijn allereerste blogartikelen die ik publiceerde op dit blog, ging over de Le Parfait weckpot. Een artikel, dat met name in Frankrijk nog veel te koop is in de supermarkt. En vooral rond de oogsttijd geven de Fransen er extra veel aandacht aan. Ook in Nederland wordt het weer gedaan, omdat het gewoon leuk is om te doen. Maar wat is nou eigenlijk wecken en waar komt de naam weck-pot vandaan?
In mijn boek ’57 iconen’ van Franse bodem, staat het Franse merk Le Parfait beschreven als 1 van de marktleiders op het gebied van weckpotten. Maar het woord ‘weck’ is niet echt Frans. De naam ‘weck’ komt van de naam Johann Weck, een duitser die rond 1900 de weckfabrieken stichtte. Hij had de uitvinding van het luchtdicht bewaren van voedsel overgenomen van Nicolas Appert, een fransman. Die was vervolgens op zijn beurt op deze oplossing gekomen, omdat in 1800 Napoleon een prijs uitloofde aan diegene die een manier uitvond om de troepen beter te bevoorraden. Tot op de dag van vandaag zijn we Appert dankbaar dat hij dit ‘wecken’ uitvond, want nu nog wordt het ‘wecken’ gedaan.
Wecken is het inmaken van groenten, fruit of vlees. Deze gaan in vloeistof in een glazen pot. De pot wordt afgesloten met een glazen deksel en een rubberen ring. De glazen deksel wordt met een ijzeren beugel vastgeklemd aan de pot. De glazen potten gaan in kokend water. Door de hitte loopt de druk in de pot op en kan lucht en overtollige vloeistof uit de pot ontsnappen. Hierna moeten de potten weer afkoelen en daardoor daalt de druk en ontsnapt er lucht en is de pot vacuüm gemaakt. De pot is nu zo’n 6 maanden te bewaren op een koele, donkere plek. Wanneer je de pot wilt open maken ontdoe je deze van de ijzeren beugel en trek je aan het lipje van de rubberen weckring. Bon appétit.
Sinds 2014 staat het wecken als culinaire traditie toegevoegd aan de Unesco-Werelderfgoedlijst van immaterieel erfgoed. Ik gebruik de weckpotten van Le Parfait om te vullen met onder andere pepernoten en dan als cadeau weg te geven. Of zo meteen tijdens de kerstdagen met oude kurken en spiritus. C’est parfait!
Hieronder een Frans filmpje in het engels over de productie van de Le Parfait weckpot.
3 reacties op “Wecken met Le Parfait”
Oude kurken en spiritus? Wat een vreemde combinatie. Kun je ook vertellen waar dat goed voor is?
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Anna, als aanmaak ‘blokjes’ voor de open haard. Doe ik al jaren! Groetjes Mireille
LikeLike
[…] Weckpotten van Le ParfaitVan Franse bodem publiceerde al eerder een artikel over de Le Parfait weckpotten met een lekker recept van rillettes van eend. En ook een leuk artikel over wecken is Wecken met Le Parfait. […]
LikeGeliked door 1 persoon