6 manieren om ‘Bonjour’ te zeggen op Franse bodem

Wanneer je in Frankrijk iemand begroet zeg je meestal, beetje afhankelijk van het tijdstip van de dag, ‘Bonjour’. Nu wil het geval dat dat ‘hallo’ zeggen in veel regio’s in Frankrijk verschillend gedaan wordt. Van Normandië tot op Corsica en van Bretagne tot in de Elzas zijn er andere ‘manieren’ van begroeting. Elke regio heeft zo zijn eigen geschiedenis, gebruiken en eigenaardigheden om zo’n begroeting te doen. 

van Franse bodem

In Bretagne,  waar ze Bretons spreken zeggen ze ‘Demat’ en op Corsica is het ‘Bonghjornu’, wat bijna lijkt op het Italiaanse ‘Buongiorno’. In het L’Occitaans is het ‘Bonjorn’, bijna zoals het Corsicaans maar dan zonder ‘U’. ‘L’Occitaans’ wordt gesproken in het Zuiden van Frankrijk. In de Elzas zeggen ze ‘Boschur’, maar kom je ook weg met Güeter Morje wat erg lijkt op Duits. ‘Boujou’ zeggen ze in Normandië. In het Catalaans is het ‘Bon dia’, wat erg lijkt op het Spaanse Buenos Dias. Het ‘Catalaans’ wordt gesproken in de oostelijke deel van de Pyreneeën en op Sardinië.

Allemaal leuk en prachtig, maar ik houd het toch gewoon op ‘Bonjour’! Het begroeten in Frankrijk is sowieso al een hele kunst, dus ik kies maar voor het gangbare. Wel ben ik benieuwd naar nog meer ‘vreemde’ begroetingen op Franse bodem. Wie weet of kent nog meer van dit soort aparte voorbeelden om ‘hallo’ zeggen in het ‘Frans’?

bonjour

Klik op de PDF en er opent zich een A4 poster met Bonjour erop die je kunt printen!     PDF