Beroemde Franse fotograaf Lartigue in Foam Amsterdam

 

van franse bodem

Nog tot 3 april van dit jaar zijn de fantastisch mooie beelden/fotografie van  de wereldberoemde Franse fotograaf Jacques Lartigue te zien tijdens de tentoonstelling ‘Life in Colour’ in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam.

van Franse bodem
Jacques Henri Lartigue wordt geboren in Courbevoie op 13 juni 1894. Op 6-jarige leeftijd maakt hij zijn eerste foto met de camera van zijn vader. In het begin fotografeert hij vooral auto’s, mooie vrouwen in Bois de Boulogne, sportevenementen en de eerste vliegtuigen. Ondanks dat hij amateur fotograaf is, experimenteert hij, maakt hij gebruik van de nieuwste technieken en produceert duizenden afbeeldingen.

 

Schilderen is eigenlijk zijn professie en als hij 21 wordt, gaat hij naar Académie Jullian. Doordat hij zich in de kunst- en filmwereld begeeft, komt hij in contact met Kees van Dongen, Pablo Picasso, Jean Cocteau, Robert Bresson, François Truffaut en Federico Fellini.

van Franse bodem

Echt bekend wordt Lartigue niet met zijn fotografie en schilderwerk. Pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw breekt hij door. Dat is ook de periode dat hij aan zijn enige voornaam Jacques de naam van zijn vader toevoegt namelijk Henri. Wereldberoemd wordt Jacques als hij zijn eerst boek uitgeeft, Het Familie Album. Op 12 september 1986 overlijdt Lartique in Nice. Hij laat een prachtige collectie fotografie na, waarvan een deel nu te bewonderen is in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam.

Schermafbeelding 2016-01-28 om 12.46.17

Photographie J. H. Lartigue © Ministère de la Culture – France / AAJHL

Foam Fotografiemuseum | Keizersgracht 609 | Amsterdam

Meer info over de tentoonstelling: http://www.foam.org/nl/museum/programma/jacques-henri-lartigue

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s