OPROEP!!! voor moedertaalsprekers van het Frans

De Franse taal is een mooi product van Franse bodem. Voor Nederlanders een moeilijke taal om te leren, maar dat geldt ook andersom. Voor de Fransen is het Nederlands weer lastig om onder de knie te krijgen. Om in dit ‘gegeven’ nou meer inzicht te krijgen, doet Sanne Berends van de Universiteit Amsterdam een groots onderzoek.

SFA002005866.jpg

Het leren van het Nederlands als tweede taal door moedertaalsprekers van het Frans

Onlangs is er aan de Universiteit van Amsterdam een grootschalig onderzoek gestart dat zich richt op de verwerving van het Nederlands als tweede taal. In dit onderzoek zullen wij het verwervingsproces per taalkundig domein bestuderen (denk aan: fonologie, syntaxis, semantiek) en tevens aandacht besteden aan de invloed die de eerste taal (het Frans) heeft op de verwerving van de tweede taal (het Nederlands).

universiteit Amsterdam

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar moedertaalsprekers van het Frans die het Nederlands op volwassen leeftijd hebben geleerd en hierin een gevorderd niveau hebben bereikt. Belangrijk is dat u geen taalstoornissen heeft, zoals bv. dyslexie. U zal gevraagd worden om tussen 8 maart en 15 april eenmalig naar het PC Hoofthuis te komen aan de Spuistraat in Amsterdam. Het geheel neemt een uur van uw tijd in beslag en gedurende dit uur zal u gevraagd worden deel te nemen aan zes korte experimenten die verschillende vaardigheden meten: elk onderdeel duurt ongeveer tien minuten. Na afloop van het uur ontvangt u €7,50 en wij zullen u te zijner tijd een kopie van het wetenschappelijke artikel sturen waarin de resultaten worden beschreven.

Het is belangrijk te benadrukken dan indien u besluit om mee te doen, dit op geheel vrijwillige basis gebeurt. Dit betekent dat u op elk moment gedurende het onderzoek uw deelname kan stopzetten, zonder opgaaf van reden en zonder verdere gevolgen. U bent in geen geval verplicht de hierboven beschreven procedures af te ronden. Tevens kunt u tot 8 dagen na het onderzoek uw deelname alsnog intrekken. Als u uw deelname staakt of intrekt, worden alle verzamelde gegevens vernietigd. De gegevens die in dit onderzoek verzameld worden, worden gebruikt voor publicatie in wetenschappelijke tijdschriften. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van uw persoonsgegevens. Uw anonimiteit blijft onder alle omstandigheden gewaarborgd.

Om u aan te melden, kunt u contact opnemen met Sanne Berends of eventueel zelf uw afspraak in het PC Hoofthuis inplannen via de volgende link: http://doodle.com/poll/7nh2s7is24bpiwnh 

Bij voorbaat heel hartelijk dank voor uw medewerking! Wij kijken uit naar uw reactie.

Vriendelijke groet,

Drs. S. Berends, Prof. A. Hulk, Dr. P. Sleeman, Prof. J. Schaeffer

Tel 020-5253219

Mail s.berends2@uva.nl

Adres: kamer 4.29 | Spuistraat 134 | 1012 VB Amsterdam

 

2 reacties

  1. hoi Mireille,heel interesant allemaal, heb je nog wat van die komische tekeningen,we hebben allemaal ( mijn oppas-kindjes) veel lol erover !!, veel dank, succes met alles ,groetje Jos*

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s