Culinair, cultureel en hip Nantes

EXE_DOC_PROMO_OK_460x640_ANGLAIS_Pagina_2

Tijdens mijn bezoek aan het Franse persevent afgelopen maand in Amsterdam ontmoette ik Xavier Theret, hij vertegenwoordigde de stad Nantes. De stad die in 2013 de Groene hoofdstad van Europa was en dit jaar genomineerd is tot Best European Destination.

LU fabriek

Ik schoof eigenlijk bij hem aan het tafeltje aan om iets meer te horen over de LU koekjes, de Petit Beurre. Hij vertelde mij dat de oude LU fabriek in Nantes vandaag de dag een cultureel centrum is. Van de typische torens die het gebouw had en lang de skyline van Nantes bepaalde, is er helaas nog maar 1 over. De oude fabriekshal van LU heet nu Le Lieu Unique.

Nantes

Waar vroeger de LU koekjes van de band kwamen, worden nu concerten, tentoonstellingen en diverse optredens opgevoerd. Het prachtige gebouw, zowel van binnen als van buiten, herbergt ook een restaurant, boekwinkel en onder in de kelder is zelfs een hammam! Jammer genoeg wordt de laatste toren van de oude LU fabriek nu verbouwd, maar anders had je daar naar boven gekund en had je een geweldig uitzicht over de stad gehad.

Le lieu unique - le bar. Patrick Gerard / LVAN
Le lieu unique – le bar. Patrick Gerard / LVAN

Om historici, nieuwsgierigen en lekkerbekken van de LU koekjes toch nog tegemoet te komen, nu de fabriek opgeslokt is door cultuur, is er sinds 1999 een LU Museum in het Chateau de Goulaine even buiten Nantes in Haute-Goulaine.

Meer over Le Lieu Unique: http://www.lelieuunique.com

Het LU museum: http://www.chateaudegoulaine.fr/le-musee-lu

Schermafbeelding 2016-02-19 om 15.59.00

Nantes, een stad trouwens waar nog veel meer te beleven valt. Elke zomer in de maanden juli en augustus is er het festival Le Voyage à Nantes, een kunstfestival. Via een groene route door de stad kom je langs allerlei creatieve uitspattingen waarna je een hapje kan eten in La Cantine.

nantes

Gelegen aan de Loire is dit ‘centrum’ een ontmoetingscentrum, waar je lokale en verse producten kunt eten en drinken en waar je weer op adem kunt komen.

Meer over het kunstfestival: www.levoyageanantes.fr (prachtige website)

Ook buiten het zomerseizoen is de stad Nantes zeker de moeite waard. Zo is er een zeer bijzonder plekje, Le Nid. Een bar gevestigd in het hoogste toren van Nantes, de Tour de Bretagne. Binnen in Le Nid (het nest) ligt een reusachtige ooievaar en fungeren haar eieren als tafels en stoelen.

Nantes

De stad herbergt verder nog het kasteel van de Hertogen van Bretagne, een Jardin des Plantes, een prachtige Kathedraal, Passage Pommeraye en is er de dagelijkse markt van Talensac. Hier koopt je vis uit de Liore en de Atlantische Oceaan, verse groenten, chocolade van Guerlais, kaas van kaasmaker Beillevaire en sla je voor de terugweg de bekende taart van Nantes in, gemaakt van onder andere rum en amandelen. Nantes is zeker de moeite waard om te bezoeken, de stad is hip, modern, jong, creatief, cultureel en culinair.

Restaurant La Cigale. Nantes (Loire-Atlantique) © Jean-Dominique Billaud - Nautilus/LVAN.
Restaurant La Cigale. Nantes (Loire-Atlantique) © Jean-Dominique Billaud – Nautilus/LVAN.

Voor dat je huiswaarts gaat eet je natuurlijk nog wat bij de beroemde brasserie La Cigale. Met zijn art-nouveau interieur waan je je in de Belle Epoque terwijl je een drankje nuttigt of een overheerlijke maaltijd verorberd. Vergeet ook niet de bekende LU koekjes mee naar huis te nemen. Bon Voyage a Nantes!

Belem Frankrijk

P.s. van 4 tot 10 juni 2016 viert de Belem, de driemaster uit 1896 die ook vorig jaar tijdens de Sail in Amsterdam te zien was, zijn 120ste verjaardag. Dat gebeurt uiteraard in de haven waar hij ooit geboren werd: Nantes!

www.fondationbelem.com

 

Fotografie: Bedankt, Merci Xavier Theret en Bénédicte Péchereau

Nog meer weten over Nantes? http://www.nantes-tourisme.com

Nantes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: