‘Wildplukken’ in Sonsbeekpark Arnhem

FullSizeRender kopie 7

Afgelopen zondagmiddag mocht ik dan eindelijk mijn ‘prijs in ontvangst’ nemen. Ik had mee gedaan aan een wedstrijd, die uitgeschreven was door de Wild Pig wijnen. De prijs was een ‘wildpluk workshop’. Met open-mind en enige nieuwsgierigheid togen we naar Arnhem. In het Sonsbeekpark was het trefpunt.

Wildplukken

Omdat we wat lastig de auto kwijt konden kwamen we iets te laat aan, waardoor we de hete paddestoelen thee helaas hadden gemist. De groep bestond uit zo’n 8 deelnemers en uit ‘wildplukker’ Edwin Florès. Jaren geleden heeft hij het werknemersschap aan de wilgen gehangen om vervolgens als ‘wildplukker’ door het leven te gaan.

FullSizeRender kopie 6

Hij heeft een prachtig bedrijf; Casa Foresta, waar onder andere de moestuin voor het restaurant Ron Gastrobar te vinden is, waar de beesten nog beest zijn en waar een geweldig mooi ruimte aanwezig is om workshops te geven. Naast de ‘wildpluk’ workshops schrijft hij boeken over paddestoelen en levert hij allerlei ‘wildplukitems’ en paddestoelen aan 4-sterrenkoks in het hele land. Onder anderen aan Jonnie Boer in Zwolle. Grappig was dat er een aantal deelnemers uit Zwolle kwamen. Die konden de elfenbankjes, die wij tijdens de workshop gingen plukken meteen op weg naar huis afleveren bij Johnny Boer.

  Wildplukken
Gepanserd met laarzen en bergschoenen aan, gingen we op pad. Al wandelend kregen we uitleg over de ‘eetbare natuur’. Paddestoelen ontstaan vanuit het mycelium, dat zijn schimmeldraden onder de grond. Paddenstoelen zijn de ‘vruchten’ van dat  mycelium. Afhankelijk van het jaargetijde komt de zwam/ paddestoel naar boven. Er zijn 3 soorten paddestoelen, waaronder de parasitaire. Het mycelium van deze soort eet een boom van binnen uit op waardoor de boom verzwakt en uiteindelijk ‘het loodje legt’. Oesterzwammen zijn parasitaire paddestoelen. Meestal is het dus geen goed teken wanneer je deze uit een boom ziet komen. Nog zo’n parasitaire paddestoel is de chaga. Nooit geweten,dat de vaak grote zwarte klompen aan een boom paddestoelen waren.
 Wildplukken
Naast de paddestoelen is er enorm veel eetbaars uit de natuur te halen en zelfs uit mijn eigen tuin. Zo is het net opkomend zevenblad eetbaar en zijn de scheuten van de hop een delicatesse. Het jonge rauwe zevenblad is heerlijk te verwerken in een stamppot met uitgebakken spekjes. De scheuten/knoppen van een varen, die net boven de grond komen, zijn geweldig lekker in wat olie gebakken met wat knoflook en peper en zout. In Italië staat dit als delicatesse op de menukaart.
 Wildplukken
Het is ongelofelijk wat er allemaal uit de ‘wilde’ natuur te halen is. Je ziet het pas als je het weet en er op geattendeerd wordt. Nou, dat is wel over te laten aan Edwin. Vol passie en met enorm veel kennis loodst hij ons door het park en daarna het bos en wijst ons op het een na het andere plantje, blad of bloem, die je kunt eten. Nog zo’n leuk weetje; de magnoliabloemblaadjes zijn eetbaar, wist ik niet. Vul de bladeren met wat geitenkaas, kruiden, knoflook, noten en honing en je maakt de blits bij je visite.
 Wildplukken
 Na de workshop werden we uitgenodigd om naar Casa Foresta te komen voor een hapje en een drankje. We kregen oesterzwammensoep, postelein en huisgemaakte varkensworst. Ik dronk daar natuurlijk een heerlijk glaasje witte Wild Pig wijn bij. Ook een mooi product uit de natuur en naturellement van Franse bodem. Deze geweldige ‘wildpluk’ workshop was leerzaam, boeiend, informatief en uiteraard gezellig. Ik ga nu toch iets anders kijken naar de natuur en het bos. Ik denk dat ik met regelmaat daar wel te vinden ben en met een gevuld mandje thuiskom om er vervolgens iets lekkers van te maken.
 Wildplukken
 Ik wil Wild Pig wijnen enorm bedanken voor het winnen van deze mooie ‘wildpluk’ workshopprijs, die ik zeker aanprijs wanneer je meer wilt weten over paddestoelen en wildplukken.
 Wildplukken
 Meer over ‘Wildplukken’: http://www.casaforesta.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s