Dragen van broek voor Parisiennes

femmes_pantalon_0

De wet is al 3 jaar niet meer van kracht, want sinds februari 2013 mogen Parisiennes officieel een broek dragen. Iets wat ik helemaal niet wist, maar sinds 1799 was er een decreet van kracht, waarin stond dat de Parijse vrouwen toestemming moesten vragen aan het stadsbestuur om een broek te dragen. Je kan het je haast als vrouw niet meer voorstellen in deze tijd, geen broek meer mogen dragen.

De lange broek, van oorsprong hét kledingstuk van de arbeider, werd in de tijd van de Franse Revolutie als symbool van revolutionaire sympathieën beschouwd. Revolutionairen kozen bewust voor deze manier van kleden, om zich zo af te zetten tegen sociale elite en de adel, die zich kleedden in traditionele korte kniebroeken, culottes.

vruwen-in-broek-500x350.jpg

Door het decreet van 1799 werd het dragen van lange broeken voor vrouwen verboden, waardoor zij zich niet als revolutionair konden uiten en dus geweerd werden uit de revolutionaire gelederen. Vrouwen die zonder toestemming toch in een broek de straat op gingen, liepen de kans te worden veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Maar goed dat we ons niet gestoord hebben aan het decreet van 1799. Vanaf eind jaren ’60 van de vorige eeuw werd de broek een hot-item binnen de damesmode, een niet meer weg te denken gebruiksartikel en een voorwerp waar menig modeontwerper groot door geworden is.

 

Auteur: Mireille den Hartog

Grafisch vormgever en eigenaar van www.vanfransebodem.nl. Een website over alles wat er op Frans gebied gebeurt in Nederland zoals Franse hotspots, Franse films, tentoonstellingen, Franse boeken en events. Je vindt het op Van Franse bodem. Auteur van de boeken: 57 'iconen' van Franse bodem, Cahier de France en Gironde, kust tot wijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s