Het Franse messenmerk Opinel vraagt octrooi aan

Veel van ons zijn afgelopen zomer naar zonnig Frankrijk afgereisd om daar de vakantie door te brengen. Lekker eten en drinken, luieren, wandelen en leuke stadjes bezoeken. In elk souvenirwinkeltje zie je ze dan, van heel klein tot heel groot: zakmessen met beukenhouten handvat.

Deze Opinel-messen zijn authentiek Frans, vlijmscherp en super simpel. Door een uitgekiende draaibare ring (Virobloc – geoctrooieerd in 1955 en technisch verbeterd in 1971) kan het mes na uit- of inklappen worden geborgd.

De Opinelfabriek staat in St. Jean de Maurienne, in de streek Savoie (Franse Alpen). Joseph Opinel begon daar in 1897 met het oermodel, waarna zoon Marcel en vervolgens zijn zoon Maurice het stokje overnamen. Halverwege augustus 2016 overleed Maurice op 89 jarige leeftijd. Gelukkig is er een goede opvolger. Denis, zoon van Maurice, was al een tijdje eindverantwoordelijke.

Opinel

Stoffig? Nee, absoluut niet! Juist onder Denis maakt het bedrijf een stormachtige ontwikkeling door. Jaarlijks verschijnen nieuwe producten. Zoals een survivalmes voorzien van een reddingsfluit,
een mes voor kinderen (‘mon premier Opinel’), een klusmes, een mes voor oesters, een mes met een kurkentrekker, een mes om paddenstoelen te plukken en te borstelen. Op de meeste verbeteringen vraagt Opinel octrooi aan. Door de nieuwe producten stijgt de omzet sterk.

Zakmessen, keukenmessen. Logisch! Maar in een land met veel druiventeelt is er ook behoefte aan een goede snoeischaar. Sinds begin dit jaar brengt Opinel daarom een drie-standen snoeischaar op de markt. Kleine twijgjes in de ene stand, grotere takken in de andere en helemaal dicht in de derde. De torsieveer zit verstopt tussen de twee schaardelen en wordt daardoor niet vuil. Bekijk de octrooiaanvraag.

Dat het bedrijf het daarbij nog veel internationaler benadert blijkt uit de keuze van de ontwerper. Die komt uit Japan en heet Tetsutaro Nakabayashi. Het lijkt wel een knipoog naar de Fusion-keuken. Van overal pak je het allerbeste.

 

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s