Interview met Klaas Gort

Ik kreeg via de marketing manager van Ilja Gort een tijdje geleden de vraag of ik het leuk vond om een blogartikel te schrijven over hem. Gut, dacht ik toen meteen, wat weten de mensen nou nog niet van deze wijn-producerende, boeken-schrijvende en programma-presenterende Nederlander. Die af en toe in Frankrijk woont en werkt maar ook regelmatig bij mij ‘om de hoek’ te vinden is, in Amersfoort. En die een zoon heeft genaamd Klaas die ik ken als klein jongetje met alpinopet op uit de boeken van Ilja.

IMG_6434.jpg

Ondertussen zijn we enkele jaren verder, Klaas is inmiddels uitgegroeid tot een bonk van een vent en is tegenwoordig werkzaam bij en met pa Ilja Gort. Ik vond het daarom interessanter om een artikel aan hem te wijden. Wat waren zijn drijfveren om in de voetsporen van zijn wijnproducerende vader te treden met een studie Economie en International Business management als achtergrond, wat is zijn toegevoegde waarde binnen het Slurp-imperium en wat kunnen we in de toekomst gaan verwachten. Ik klom in de telefoon en stelde Klaas een aantal vragen.

Klaas Gort: “Alhoewel ik al vanaf ’t begin (als 5 jarig jochie) heb meegewerkt tijdens alle schoolvakanties en lange weekenden, heb ik het besluit om inderdaad in ’t familiebedrijf te treden behoorlijk lang af gehouden. Om te voorkomen dat het een vooruit genomen beslissing zou zijn, als zijnde zoon-van. Het is tenslotte een grote alpino om te vullen.

Ik ben Economie en International Business management gaan studeren in Engeland, en na het afronden van deze studie hebben m’n vader en ik een proefperiode afgesproken van één jaar om te kijken of het iedereen zou bevallen. Ruim voor het einde van deze proefperiode was het al duidelijk genoeg dat het ons beiden beviel. Hoe langer ik hier zit, hoe beter die alpino past.”

KLaas-IljaVroeger.png

“Mijn toegevoegde waarde, altijd lastig om dat over jezelf te zeggen. Om te beginnen zou ik zeggen dat ik wat makkelijker omga met cijfers, bijvoorbeeld de jaarlijkse budgetten die moeten worden opgesteld en waar we ons aan moeten houden.

Daarnaast is het ook een kwestie van precisie. Mijn vader is hier ongeveer de helft van het jaar en reist dus veel heen en weer. Voordat ik hier begon was het dan aan onze Franse bedrijfsleider, die, niet heel verrassend, een nogal Franse werkwijze heeft. Hij is nog steeds onmisbaar voor alle administratie, maar verder neem heb ik een groot deel van zijn taken over of doen wij nu samen (bijv. het bijhouden van alle voorraden, plannen van bottelingen, bijhouden van alle gewerkte uren, plannen van de werkzaamheden, de ontvangen facturen controleren, etc.). Ook ben ik nu een altijd bereikbaar aanspreekpunt voor onze werknemers. Voorheen wisten ze nooit zo goed bij wie ze moesten zijn als ze een vraag, probleem, voorstel, etc. hadden.

We hebben ook nog steeds de wens om uit te breiden. Eén van mijn bezigheden is om alle wijngaarden en hun eigenaren, in een straal van ongeveer 10 km om ons heen, in kaart te brengen en contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. Met succes want we hebben al het één en ander kunnen kopen.

Dit begint al een redelijke lijst te worden maar ik wilde er ook nog aan toevoegen dat er nu ook een Nederlandssprekende tourgids is voor de toeristen die toch erg graag langskomen om een kijkje te nemen. Dit was voorheen wat lastiger en meestal troffen ze Philippe, onze maitre du chai. Hij vond het erg leuk om te doen maar spreekt na 22 jaar nog geen woord Nederlands, en weet ons af en toe te verbazen met één of twee woorden Engels. Nu  doe ik de rondleidingen op afspraak, en ik red me nog wel redelijk in ’t Nederlands. Als mensen langs willen komen kunnen ze een mailtje sturen naar: visite@chateaulatulipe.fr.”

14956541_1141644905903691_1224499409326985434_n.jpeg

“Wat de toekomst betreft hebben we een aantal hele leuke projecten lopen en een waslijst van dingen die we misschien ooit nog willen doen maar daar kan ik voorlopig weinig over loslaten. We gaan in ieder geval verder met beetje bij beetje uitbreiden, en we blijven heerlijke wijn maken.”

14 reacties op “Interview met Klaas Gort”

  1. Lien & Silvan Avatar
    Lien & Silvan

    Euhhhh. .. is mijn eerdere reactie nou wel of niet geplaatst?
    Die wachtwoorden ook altijd 🙂

    Like

  2. Gerry van Oossanen Avatar
    Gerry van Oossanen

    De eerste afleveringen van Ilja op tv en zijn eerste boeken waarin zijn zoektocht naar een wijnchateau op zeer komische wijze werd beschreven waren eigenlijk de troggen voor mij om een huis in Frankrijk te kopen. Ik lustte toen nog geen wijn, maar als aangepaste neerlandaise heb ik inmiddels wijn (lees: goede ) wijn leren waarderen. Ben benieuwd hoe deze nieuwe wijn van het Slurp imperium smaakt!

    Like

  3. coteaimee Avatar
    coteaimee

    Hoi, ik doe graag mee. De FB pagina geliked en nu hier een berichtje. Mocht ik winnen kan de fles dan naar Frankrijk worden opgestuurd, want daar woon ik. 🙂

    Like

  4. Sandra G. Avatar
    Sandra G.

    Naturellement doe ik graag mee om zo’n heerlijke fles Chateau te winnen!

    Like

  5. Els van den Nouweland Avatar
    Els van den Nouweland

    Sinds bijna anderhalf jaar wonen wij nu in Frankrijk. Om precies te zijn in Bourgogne, Nièvre. We missen La Tulipe en “slurp” en vragen ons af of de wijnen van het Wijnimperium van Ilja en Klaas Gort niet ook hier in de buurt verkrijgbaar zijn! Ik ben ook ontzettend benieuwd naar Chateau La Tulipe New Style bijvoorbeeld, maar “alleen verkrijgbaar bij de betere Albert Heijn”…. Waarommmm?!

    Like

  6. Chantal Fokker van den Berg Avatar
    Chantal Fokker van den Berg

    Superfan van slurp en la tulipe. De chateau staat nog op mijn verlanglijstje… wie weet met kerst. 😊 en kom ook zeker nog een keertje kijken in Frankrijk.

    Like

  7. Evelien ter Meulen Avatar

    Mooi interview, Van Franse bodem! Ik volg jullie sinds een halfjaar met heel veel plezier – ga vooral zo door!

    Ik volg het Chateau al vanaf het allereerste begin, toen ik als student La Tulipe de la Garde Rosé leerde kennen en meteen verkocht was. Na al die jaren zijn en blijven de Tulipe wijnen mijn onverdeelde favoriet en een bezoek aan het Chateau staat op mijn bucketlist. De nieuwste Tulipe-wijn proef ik graag eens!

    Like

  8. etermeulen Avatar

    Mooi interview, Van Franse bodem! Ik volg jullie sinds een halfjaar met heel veel plezier – ga vooral zo door!

    Ik volg het Chateau al vanaf het allereerste begin, toen ik als student La Tulipe de la Garde Rosé leerde kennen en meteen verkocht was. Na al die jaren zijn en blijven de Tulipe wijnen mijn onverdeelde favoriet en een bezoek aan het Chateau staat op mijn bucketlist. De nieuwste Tulipe-wijn proef ik graag eens!

    Like

    1. Mireille den Hartog Avatar

      Hahah, zeg maar je, ik doe dit blog in mijn eentje. Bedankt trouwens voor het compliment en ik ga zeker door. Als je nog leuke tips hebt waar ik over zou kunnen schrijven dan hoor ik dat graag. Groetjes Mireille

      Like

  9. Mieke Burgers Avatar

    Ik kreeg bovenstaande fles la Tulipe voor mijn verjaardag. Met een label eraan met de foto van Ilja en Klaas. Wat degene die het mij kado gaf niets wist, is dat ik Klaas als dreumes inmijn groep had bij kinderdagverblijf de Bosuiltjes. Het kado kreeg daardoor een bijzondere ” smaak”. Met veel plezier hebben we de wijn gedronken en met veel plezier lees ik de boeken van Ilja. Hartelijke groeten en hopelijk drink ik nog vaak la Tulipe

    Like

    1. Mireille den Hartog Avatar

      Wat leuk om te lezen. Binnenkort heb ik een interview met Ilja Gort over zijn nieuwe kookboek Chateaukoken. helaas is Klaas er dan niet bij. die zit volgens mij dan in Frankrijk.
      Met vriendelijke groet,

      Mireille den Hartog

      Like

  10. Anita H. Avatar
    Anita H.

    Ik maak graag kans!

    Like

  11. Mireille den Hartog Avatar

    Helaas is dit een oud bericht. Met vriendelijke groet, Mireille den Hartog

    Like

  12. WINACTIE- nieuwste boek Ilja Gort Bed en Breakfast – Van Franse bodem Avatar

    […] hij is wijnkasteel-eigenaar, wijnmaker, muzikant, auteur, tv-presentator en vader van Klaas. Van Franse bodem heeft, alweer een tijdje geleden, zoon Klaas een keer mogen interviewen. Toen in 2016 was volgens mij de bed en breakfast die hij nu runt samen met zijn vriendin nog niet […]

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Welkom op Van Franse bodem, een blog over allerlei leuke dingen op Frans gebied in Nederland. Denk aan Franse producten, films, boeken, restaurants, hotspots, tentoonstellingen en allerlei andere interessante Franse (uitgaan)tips!
Geniet en kom in Franse sferen.

Franse adressen in Nederland

Abonneren

Voer je e-mailadres hieronder in om updates te ontvangen.

Prenons contact

Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven.
Franrkijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben
French food stories
Alles over de Franse keuken