Huur een Mehari

In het begin van dit blog heb ik ooit al eens een blogartikel  geschreven over het kekke Franse karretje: de Mehari, maar omdat ik toevallig een Mehari langs de kant van de weg zag staan in Amersfoort met een reclametekst erop dacht ik dat is weer een blogje waard.

IMG_1911.JPG

Eigenlijk stelt het niet veel voor zo’n Mehari, maar wat vind ik ze toch leuk. Helemaal als hij wit is met een leuk blauw gestreept ‘dakje’. Een grote droom van mij om later, wanneer ik in Frankrijk woon, mee naar het strand of markt te kunnen rijden met mijn haren in de wind, het zonnetje op mijn armen en de radio aan met Franse chansons die ik dan luidkeels meezing. Ik ben trouwens niet de enige die de Mehari een kek karretje vind. De prijzen schieten daardoor soms de pan uit, helemaal in het mondaine Cap-Ferret, waar wij eens bij een heuse Mehari-garage gingen kijken. Mmmmm dat wordt nog even door sparen. Het mooiste zou zijn als je ergens in een schuur of garage een oude schat zou kunnen vinden, wie weet, ooit……!

fullsizerender

De Mehari, een werkautootje van stand.

Een graaf uit de Maine-et-Loire bedacht in 1967 een jeepje van plastic, de Mehari, die Citroën van 1968 tot 1987 produceerde. Na de tweede wereldoorlog ontwikkelde graaf Roland Paulze d’Ivoy de la Poype samen met een aantal ingenieurs een soort hard plastic, het ABS, acrylonitril butandieen styreen. Dit harde plastic werd onder andere gebruikt voor flacons voor shampoo en later voor allerlei andere huishoudelijke producten. De kunststof was goedkoop, sterk en licht. Na dit grote succes ontwikkelde De la Poype met deze ABS een carrosserie voor een gebruiksvriendelijk “werkautootje”. Hij ging daarmee naar Citroën en Renault maar deze zagen niks in dit autootje. Pas later toen De la Poype er een chassis van een 2CV onder had laten zetten hapte Citroën toe. De mehari werd in productie genomen, de naam mehari is afgeleid van het woord dat Berbers gebruiken voor dromedaris, een sterk dier dat zuinig met z’n energie omgaat.

Image

De mehari is makkelijk in onderhoud, makkelijk afspoelbaar, zuinig in gebruik en ziet er grappig uit. Nu is het autootje een collectorsitem en kan de prijs voor dit olijke autootje erg oplopen, er zijn er immers niet zoveel meer op de markt. De Franse Mehari Club Cassis bouwt de autootjes nog wel maar dan moet je toch rekenen op een prijs van 16.000 euro.

Bluesummer-diapo4

Maar het blitse zomer-voertuig is terug en wel helemaal aangepast aan deze tijd, want hij rijdt op elektriciteit, de Mehari, al heet hij nu La Blue Summer. In September van 2015 is hij in productie gegaan bij Citroën. Ik moet zeggen, hij is leuk, maar geef mij maar de oude Mehari. Dat plastic jeepje wat je een gevoel van vrijheid geeft, zonder toeters en bellen, puur, bijna spartaans. Qua design vind ik de oude Mehari toch leuker en mooier. Oordeel en vergelijk zelf maar.

fullsizerender-2

Bij Meharitour. nl in Barneveld kan je alleen of samen met je vrienden, familie of collega’s voor een dag een Mehari huren. Je kan dan een leuke tour op de Veluwe maken.

Meer info: http://www.plezierenzo.nl/activiteiten/mehari-tour-de-veluwe/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s