Wat is rillettes?

Op herhaling dit blogartikel over rillettes, omdat ik onlangs weer eens de overheerlijke rillettes kocht en at van Madame Paté. Maar hoe zat het ook al weer, wat is rillettes nou eigenlijk en waarvan en hoe wordt het gemaakt? Hierbij het antwoord.

Wat is rillettes?

Rillettes wordt gemaakt van een mengsel van mager en vet varkensvlees, is lichtgezouten en wordt urenlang in eigen vet gekookt tot een draderig en romig smeersel. Het komt oorspronkelijk uit de Touraine streek. Als er vroeger in een dorp een varken werd geslacht, dan werd dat vlees in stukken of repen gesneden om daarna verwerkt te worden. Het varkensvlees werd gesmoord om het zo langer te kunnen bewaren. Deze repen vlees werden rille of rilleé genoemd. Langzaam is dat ‘verbasterd’ tot rillettes.

Een goede rillettes bestaat voor twee derde uit vlees en een derde uit vet en reuzel. Het vlees wordt in hete reuzel gebraden, daarna wordt water toegevoegd en in 5 uur wordt het vlees gaar gestoofd. Er komen nog specerijen bij en er wordt reuzel aan toegevoegd voor een smeuïg geheel. De rillettes moet koud bewaard worden, maar als je het gaat eten als voorafje of tijdens de lunch of borrel is het raadzaam om de rillettes een half uurtje van te voren uit de ijskast te halen. Rillettes eet je namelijk op kamertemperatuur.

Tegenwoordig kan je rillettes overal in Frankrijk krijgen en worden ze niet alleen meer gemaakt van varkensvlees. Er zijn rillettes van gans, eend en konijn. Daarnaast kan je rillettes maken van vis, zoals zalm en makreel.

3 gedachten over “Wat is rillettes?

Voeg uw reactie toe

  1. Geef een recept, heb het vroeger wel gemaakt, benvergeten hoe. Het is heerlijk, je kan het in kleine weckpotten BV heel lang goed houden

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

Brocanterie de Witte Raaf

Brocante • B&B • Atelier

le Cap Ferret de Sophie Juby

mon Ferret authentique et photogénique, mes adresses trendy, mes coups de coeur.

En Gironde

allerlei informatie over de Gironde streek in Frankrijk

van Franse bodem

Franse producten, Franse hotspots in Nederland

%d bloggers liken dit: