La Chandeleur

 

Vandaag, 2 februari, zal er in menig Frans huishouden crêpes op het menu staan denk ik. En niet alleen in schoolkantines, maar ook in restaurants en brasseries. Want 39 dagen na kerstmis vieren de Fransen La Chandeleur. Een christelijk feest wat in Nederland “Maria lichtmis” genoemd wordt. In Nederland wordt het niet meer gevierd maar in Frankrijk, waar tradities hoog in het vaandel staan, nog wel. Althans datgene wat hoort bij La Chandeleur en dat is het eten van crêpes. De Franse supermarkten puilen dan ook weer uit met wafelijzers, pannenkoekpannen, crêpespannen en potten Nutella.

van franse bodem

Want in Frankrijk hebben ze er een handje van om hun tradities en gewoontes te etaleren in de supermarkt. Zo word je in juli/augustus bijvoorbeeld doodgegooid met de schoolspullen voor la grande rentrée. Kom je in oktober nog voor een lijntjes schrift of boekentas, vergeet het maar, er is nergens meer iets te vinden op dat gebied. Maar we zitten nu in februari en wel op de tweede van die maand en dan vieren de Franse dus La Chandeleur.

van Franse bodem

Deze traditie is ontstaan in de vijfde eeuw na christus. In die tijd was er een paus die het feest La Chandeleur verbond met het feest van “La Présentation du Seigneur”. Deze paus had tevens als gewoonte om aan pelgrims crêpes uit te delen. Daarnaast is de crêpe rond en gelig van kleur waardoor hij een beetje op een zon lijkt. Daarmee verwelkomen we symbolisch de lente. Ook is het de tijd om weer graan te planten. En van graan maken we weer bloem en daar maken we dan weer crêpes van.

van Franse bodem

En dus wordt er op 2 februari La Chandeleur gevierd met crêpes. Er zijn natuurlijk weer allerlei leuke gebruiken omheen zoals, als je met een muntstuk in je hand een crêpes opgooit en deze heel en omgekeerd in de pan opvangt dan heb je een heel jaar geld en geluk. In veel Franse keukens zal dit fenomeen zich vandaag afspelen. Hier thuis gaan we het ook proberen. Bon chance et bon appétit.

van franse bodem

Deze link voert je naar het blog van foodblogger David Lebovitz:  http://www.davidlebovitz.com/2006/03/the-best-crpes/

Hij woont in Parijs en heeft een aantal fantastische kookboeken op zijn naam staan. Op zijn blog staan ook geweldig veel leuke adresjes in Parijs. Zeker een bezoekje waard.

Deze link voert je naar 5 crêperies in Parijs. http://www.lefigaro.fr/sortir-paris/2015/01/29/30004-20150129ARTFIG00203-chandeleur-2015-5-creperies-a-paris.php

 

Een reactie op “La Chandeleur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s