Vooraankondiging Franse Art Deco Gemeentemuseum Den Haag

Vanaf 14 oktober 2017 tot en met 4 maart 2018 is in het Gemeentemuseum in Den Haag de tentoonstelling Franse Art Deco te bewonderen. De Art Deco was een (kunst)stijlbeweging van 1920 tot 1939. De tentoonstelling bevat mode, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en film uit die tijd, waaronder spectaculaire bruiklenen van The Metropolitan Museum of Art, het Victoria & Albert Museum en is alleen in Den Haag te zien.

art deco_0

Een van de grootste vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw was de couturier Paul Poiret. Zijn invloed rijkte bovendien veel verder dan de mode alleen. Hij streefde naar een ‘totaalkunstwerk’ en omringde zich met kunstenaars, vormgevers en architecten die hij allen inzette bij de ontwikkeling en promotie van zijn creaties: hij werkte met Raoul Dufy, Erté, Georges Lepape, Paul Iribe, Maillet-Stevens en Man Ray, en omringde zich graag met modern werk van Brancusi, Robert Delaunay en Kees van Dongen.

Het werk van Poiret en dat van de kunstenaars uit zijn omgeving, zou het kraambed blijken van de Art Deco. Paul Poiret kan dan ook met recht de vader van de Art Deco worden genoemd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s