14 juli vieren op Franse bodem in Den Haag!

Het werd een aantal weken van te voren al aangekondigd via een ‘Save the date’ email, de receptie van de Franse Ambassade ter gelegenheid van de viering van 14 juli. De nationale feestdag van de Fransen die groots gevierd wordt in Frankrijk zelf, maar ook daarbuiten. Op vele Franse ambassades over de hele wereld zal men stilgestaan hebben bij deze heugelijke dag, zo ook in Den Haag. En….ik mocht daar bij zijn.

IMG_3682

Gehuld in ‘tenue de ville’ kledij: witte broek, Bretons streepjes trui en blauw jasje reed ik naar Den Haag. De receptie was niet op de ambassade zelf, maar op een résidence niet ver daar vandaan.  Rond de straat en résidence was alles zorgvuldig beveiligd en afgezet. Mijn auto parkeerde ik verderop en in een kolonne liep ik samen met andere genodigden richting de plaats van bestemming. Bij het steeds dichterbij komen van de résidence werden de auto’s chiquer, soms vergezeld van een chauffeur en naderende ik de rij wachtenden.

IMG_3679

Gewapend met mijn uitnodiging op naam en mijn identificatie was het wachten tot je na een grondige controle het ‘terrein’ kon betreden. Na de extra controle via een detectiepoortje liep ik de wereld in van diplomaten, militairen, oud-ministers, medewerkers van allerlei ambassades en ministeries en mensen zoals ik, personen die iets doen op het gebied van Frankrijk.

FullSizeRender

Zonder er erg in te hebben liep ik recht op de stand af waar entrecôte en oesters geserveerd werden. De entrecôte was aanlokkelijk en zag er perfect uit. Al staande liet ik mij het goed smaken en ondertussen werd er in het Engels over en weer met elkaar gesproken over hoe men hier verzeild was geraakt, wat men deed en of je de ambassadeur al een handje had geschud.

IMG_3683

Velen, waaronder ik ook, waren daar nog niet aan toe gekomen, want het was enorm druk. Dus liet ik mij vervolgens een oester uit het meer van Arcachon goed smaken. Een stukje Frankrijk dat voor mij niet onbekend is, het ligt namelijk in de Gironde streek waar ik onlangs een boek over geschreven heb. En deze oesters kwamen ook nog eens van een bekende oesterkweker uit Cape Ferret, namelijk Joël Dupuch. Eigenaar van oesterkwekerij, annex eethuis Les Parcs de l’Impératrice in Lège Cape Ferret en acteur. Hij speelt namelijk in de prachtige film Les petits mouchoirs. Lees meer over deze film op mijn blog over de Gironde

IMG_3684

Ik vervolgde mijn ‘reis’ via de tafel met champagne, rode, witte en rosé wijn naar de stand waar scampi’s geserveerd werden. Op een bedje van beetgare groenten liet ik mij die goed smaken terwijl ik in gesprek was met een Amerikaan, Duitse en Nederlanders. Ondertussen werd er een glas bubbels geserveerd, de Première Bulle. De eerste bubbel ter wereld.

IMG_3681

Via de luidspeakers luisterden we naar de toespraak van Monsieur Philippe Lalliot, de Franse ambassadeur en genoten we van de Marseillaise, prachtig gezongen door Katell. Ik besloot om even een rondje te gaan lopen en op verkenningstocht te gaan, ik had tot nu toe alleen nog maar de tuin gezien. Binnen in de résidence was het warm, druk en vol met prominenten.

IMG_3687

De tuindeuren naar het bordes annex stand stonden open. De gasten konden binnen genieten van heerlijk brood, paté en kaas van Mamie Gourmande, de echte Franse bakker uit Leiden. Via het bordes en de voortuin liep ik weer terug naar de stek waar ik de Amerikaan, Duitse en Nederlanders had achter gelaten.

FullSizeRender-1

IMG_3686

De samenstelling van de tafel was inmiddels wat gewijzigd, we waren nu met alleen maar Nederlanders en een Fransman die werkte voor de Franse ambassade. Al pratende kwamen we op mijn blog en wat bleek, de Fransman herkende het en deelde mee dat het blog regelmatig voorbij kwam binnen de Franse ambassade. Nou leuker kan je een avond als deze niet afsluiten. De avond liep op zijn eind en de macarons, eclairs en bavarois werden geserveerd.

IMG_3693

Na het afscheid nemen van alle leuke mensen die ik had ontmoet, verliet ik met enige trots de résidence in de hoop dat ik volgend jaar weer van de partij mag zijn bij deze bijzondere en geweldige gebeurtenis. Merci beaucoup!

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s