Première Bulle de Limoux, de oudste bubbels van Frankrijk

Opvallend waren ze zeker, tijdens de 14 juli receptie van de Franse ambassade in Den Haag, de dames van La Première  Bulle du monde, ofwel ‘De eerste bubbels ter wereld’. Uitgedost in streepjes trui, kort rokje en alpinopet schonken ze de ‘eerste’ bubbels in de flutes, die gretig aftrek vonden bij de velen gasten. Of dat nou kwam door de bubbels of door de dames, dat laat ik in het midden. Het verhaal wat ze te vertellen hadden over de bubbels was in ieder geval interessant en maakte bij menig bezoeker de tongen los.

Première Bulle, de eerste bubbel

La Première  Bulle, de eerste bubbel, is/was namelijk de eerste bubbel ter wereld, althans het procédé. Het procédé van de wereldberoemde mousse-wijnen (en dus ook Champagne) is in het kleine dorpje St. Hilaire onder Limoux uitgevonden in 1531. Het kleine gehuchtje ligt in het Zuid- Franse departement Aude, in de regio Languedoc-Roussillon.

affiche premiere bulle rose don-1

De monnik Dom Perignon, die op bedevaartstocht was naar Santiago de Compostelle en die bekend staat als de uitvinder van de ‘mooie belletjes’, dronk toen voor het eerst de bubbel Blanquette de Limoux. Hij nam het recept/procédé mee naar de Champagnestreek en omdat de Champagnestreek dichter bij het chique Parijs lag/ligt, werd de bubbel in de Champagnestreek wereldberoemd.

Of het verhaal helemaal waar is durf ik niet te zeggen, wat ik wel weet, na het proeven van deze Première Bulle, is dat ie zeker niet onderdoet voor zijn dure broers en zussen uit de Champagnestreek. Hij is zacht en heeft een licht bubbel. Naast deze Première Bulle is er ook een rosé variant, de Bulle de Cremant. Aan de basis Première Bulle wordt een vleugje Pinot Noir toegevoegd waardoor hij zijn roze kleurtje krijgt. Qua toegankelijkheid net zo zacht en elegant als de Première Bulle en daardoor de ideale bubbel voor de zomer.

c35baa_1a160287b3184168a72b01961085c781.png

De prijs van beide bubbels is 16,85 euro en is te verkrijgen via bacchantes.nl

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s